Amerikaanse bankiers zoeken wanhopig naar oplossingen

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse bankensector vanaf begin maart in lastig vaarwater terechtkwam. Nu proberen de wat kleinere banken in het land oplossingen te vinden voor het probleem dat klanten naar de relatieve veiligheid van de grote banken toerennen. Van de grote banken weten we namelijk zeker dat de Amerikaanse overheid uiteindelijk redding zal brengen, terwijl dat in het kleinere segment niet helemaal zeker is.

Exodus bij de kleinere banken

Het wegrennen van klanten bij de kleinere banken resulteerde uiteindelijk in het wegstromen van 119 miljard dollar aan kapitaal bij deze financiële instellingen de afgelopen weken. Op maandag organiseerde een deel van de industrie een conferentie in Las Vegas, waar bestuurders van veel banken bijeenkwamen om te zoeken naar een oplossing voor dit probleem.

De meest voor de hand liggende oplossing is om hogere rentes te betalen op deposito’s. Maar dat gaat natuurlijk ook weer ten koste van de winstgevendheid van de banken. Wat dat betreft is het maar een lastige discussie.

“Vertrouwen komt niet per se vanwege de omvang van een bank, maar ook vanwege de winstgevendheid en de relatie met de gemeenschap”, aldus Angela Conti van USAA Federal Savings Bank.

Een andere manier om mensen binnenboord te houden is door uitleg te geven over de verzekering van de FDIC, die deposito’s tot 250.000 dollar verzekert. “Veel mensen weten niet dat de FDIC tot een maximum van 250.000 dollar per klant verzekert”, aldus Chris Powell van Citizens Bank.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Het is lastig om te zeggen wat de laatste ontwikkelingen in de kleine bankencrisis voor Bitcoin betekenen. In eerste instantie ontstond er een kleine vlucht naar Bitcoin, maar dat lijkt nu even te pauzeren. Dat heeft ook te maken met het feit dat de banken in wat rustiger vaarwater terechtgekomen zijn.

Aan de andere kant moeten we dat allemaal nog maar afwachten, want het omvallen van Silicon Valley Bank en Signature Bank had ook niemand zien aankomen. Vaak gebeuren crises compleet uit het niets en zijn er slechts een paar slimmeriken die de boel al zagen aankomen.

Tot nu toe is de bankencrisis zeker niet slecht geweest voor Bitcoin, maar om nou te zeggen dat dit de definitieve doorbraak van de digitale munt is op het financiële wereldtoneel, dat gaat vooralsnog wat ver. Maar wat niet is kan nog komen: het jaar 2023 is nog lang en de problemen in het financiële systeem zijn allesbehalve opgelost.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.