Amerikaanse centrale bank geeft harde waarschuwing over Bitcoin koers

De slimste economen van de Verenigde Staten, die werken bij de Amerikaanse centrale bank, waarschuwen voor teveel optimisme over de Bitcoin koers en andere financiële assets als gevolg van de dalende inflatie. Het kan volgens de Amerikaanse centrale bank weleens te vroeg zijn om te speculeren over renteverlagingen, omdat het nog helemaal niet zeker is dat de inflatie naar de gewenste 2,0 procent daalt.

Mary Daly, de president van de Federal Reserve Bank van San Francisco, vertelt tegenover de Financial Times dat de dalende inflatie een goed teken is; maar dat het nog te vroeg is om van een defintieve overwinning te spreken.

Komen er nieuwe renteverhogingen aan?

In haar gesprek met de Financial Times weigert Mary Daly nieuwe renteverhogingen uit te sluiten. Het is volgens haar nog helemaal niet zeker dat de Amerikaanse centrale bank, waar zij werkzaam is, voldoende heeft gedaan om de inflatie terug te brengen naar het gewenste niveau van 2,0 procent.

De Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) moet “slim zijn, rustig beslissingen nemen en geen harde uitspraken doen. We moeten dapper genoeg zijn om te vertellen dat we niet precies weten wat nu de beste strategie is en dat we tijd nodig hebben om de juiste beslissing te maken”, aldus Daly.

“Waar ik met name bezorgd over ben is dat we zonder voldoende informatie over het des-inflatoire proces dat ons richting de inflatie van 2,0 procent moet brengen een ‘stop-start’ situatie kan veroorzaken”, zo gaat Daly verder.

Met een stop-start situatie doelt ze op een verklaring van de Amerikaanse centrale bank dat de rentecampagne voorbij is, om daar vervolgens op terug te moeten komen als blijkt dat de inflatie hardnekkiger is dan gehoopt.

Dat zou voor de economie en de markten een doemscenario zijn en om die reden predikt Daly voor rust bij de Amerikaanse centrale bank.

Hoogste rente in 22 jaar tijd

Op het moment van schrijven moet de markt het doen met de hoogste rente in 22 jaar tijd. Komende maand staat de laatste rentevergadering van 2023 op het programma voor de Amerikaanse centrale bank en de kans is momenteel bijna 100 procent dat de rente op hetzelfde niveau blijft.

Dat lijkt positief nieuws voor de Bitcoin koers, die het in de nacht van woensdag op donderdag weer goed deed. Nu moet de komende uren blijken of de bulls voldoende energie hebben om een nieuwe flirt met de 38.000 dollar op de grafiek te brengen.

Het is te hopen dat de waarschuwing van Mary Daly niet uitkomt en dat de Amerikaanse centrale bank de rente niet meer hoeft te verhogen. Dat zou namelijk weleens roet in het eten van een nieuwe bullmarkt voor Bitcoin kunnen gooien.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • het lijkt, het is misschien, of misschien niet, hopelijk wel if niet, het kan of toch misschien niet, …..

  16 november 2023
 • Thom, met alle respect, hoe kun je op basis van het stuk op de FT, waar het woord crypto noch bitcoin ook maar 1 keer in voorkomt, met deze kop komen: “Amerikaanse centrale bank geeft harde waarschuwing over Bitcoin koers”?…

  Komt op mij als clickbait over en doet je alleszins aardige blog absoluut geen recht.

  17 november 2023
 • De Amerikaaanse bank kan schreeuwen wat ze wil.Bitcoin is decentraal en zal na de halving laten zien wat er gebeurt , jammer voor de centrale banken.Ze zulen zich het volgend jaar de haren uit het hoofd trekken.En dan eens kijken wat ze dan weer schreeuwen.Garry Gensler zijn gezicht zal naar mijn mening steeds smaller worden zodat hij langzaam van het toneel verdwijnt.Op naar de 130k voor Bitcoin.

  19 november 2023