Vier grote Amerikaanse crypto exchanges werken samen aan zelfregulering

Bitstamp, bitFlyer, Gemini en Bittrex slaan de handen ineen om richtlijnen te ontwikkelen voor zelfregulering. Samen vormen zij de Virtual Commodity Association.

Gemini is de cryptocurrency exchange van de bekende Winklevoss twins. Deze hebben onlangs een aanvraag gedaan voor een bitcoin ETF bij de Amerikaanse Securities and Exchanges Commission.

Het doel van nieuwe groep

De nieuwe groep gaat de Virtual Commodity Association (VCA) heten. Het doel van de werkgroep is om investeerders en consumenten te beschermen. De eerste vergadering vindt plaats in september.

De groep richt zich op verschillende onderwerpen om investeerders beter van dienst te zijn. Denk hierbij aan het onderzoeken van manieren om cybersecurity te verbeteren. Daarnaast hecht de groep veel waarde aan communicatie. Het gaat daarbij om transparantie en het juist informeren van de consument.

Een vertegenwoordiger van de VCA legt aan Business Insider uit waarom de werkgroep is opgericht:

‘In de aandelenmarkt hebben effectenbeurzen een eigen overkoepelende organisatie. Om bijvoorbeeld met gemeenschappelijke normen te komen of om een reactie te geven op verklaringen van toezichthouders. Deze nieuwe groep wordt het crypto-equivalent daarvan. Samen kijken we naar manieren om liquiditeit te vergroten en marktmanipulatie te voorkomen.’

Een groot deel van de markt

Cryptocurrency exchanges in Amerika vertegenwoordigen een groot deel van de cryptomarkt. Volgens Coinmarketcap bevinden de vier exchanges zich allemaal binnen de top 35 exchanges wereldwijd als het gaat om het dagelijks volume.

Binance blijft echter de onbetwiste nummer één. Deze exchange verhandelt dagelijks ruim een miljard dollar aan crypto’s. Binance is een Chinese exchange, die onlangs ook een vestiging opende in Malta.

Nederland voorloper

Toch is Amerika hier geen voorloper in. In Nederland bestaat zo’n zelfregulerende groep al sinds 2015. De Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland vergadert over verschillende onderwerpen om consumenten te beschermen. Verschillende cryptocurrency brokers , zoals BTC Direct, maken deel uit van deze groep.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.