Amerikaanse Federal Reserve verhoogt rente met 0,25 – wat betekent dat voor bitcoin?

Overal ter wereld loopt de inflatie de spuigaten uit, en dat heeft de Amerikaanse centrale bank ertoe bewogen de rente te verhogen. Het wordt verhoogd met 25 basispunten naar een rente van 0,50 procent.

Werkloosheid omlaag, inflatie omhoog

“De economische activiteit en werkloosheidscijfers zien er steeds sterker uit. We hebben de afgelopen maanden een sterke toename van de werkgelegenheid en substantiële afname van de werkloosheid gezien. De inflatie blijft hoog en vormt een reflectie van een disbalans tussen vraag en aanbod als gevolg van de pandemie, hoge energieprijzen en een bredere prijsdruk”, aldus een persbericht van de Federal Reserve.

De Federal Reserve geeft aan dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kan resulteren in een hogere inflatie en afname van de economische activiteit. Het krimpen van de balans van de Federal Reserve kwam ook ter sprake, wat betekent dat ze van een deel van de Amerikaanse schuldpapieren af willen. Voor nu komt dat echter nog te vroeg en is deze beslissing doorgeschoven naar een onbepaald moment in de toekomst. Voorlopig moeten we het dus doen met de renteverhoging van 0,25 procent naar 0,50 procent.

Wat betekent de renteverhoging voor de economie?

De rente van de centrale bank, in dit geval de Amerikaanse Federal Reserve, bepaalt de bodemprijs voor geld. Je geld uitlenen aan de centrale bank is immers de meest veilige optie in de markt. Dankzij het monopolie op de geldpers is het terugbetalen van een lening door de centrale bank gegarandeerd. Dat heeft als gevolg dat de rest van de markt zich aanpast aan het rentetarief van de centrale bank.

Een renteverhoging van 0,25 procent van de centrale bank, betekent dat commerciële partijen waarschijnlijk meer moeten betalen om geld uit de markt te halen. Met andere woorden, kapitaal ophalen voor bedrijven wordt duurder. Dat zet de winstmarges van bedrijven onder druk en kan betekenen dat de economie in gevaar komt.

Het bepalen van de rente door centrale banken is dus een ware balanceeract. Aan de ene kant willen ze met een hogere rente de inflatie beteugelen en aan de andere kant moeten ze ervoor waken de economie niet in gevaar te brengen. Zeker op dit moment, met alle macro-economische onzekerheid en een onmogelijk grote wereldwijde schuldenberg, is het lastig manoeuvreren voor centrale banken.

Renteverhoging zit al in de bitcoin koers

De renteverhoging van de Federal Reserve komt niet als een verrassing, wat betekent dat de wereldmarkten de verandering al hebben ingeprijsd. In eerste instantie heeft de renteverhoging waarschijnlijk weinig tot geen effect op de bitcoin koers. “Wereldwijd verwachten de markten dat de Federal Reserve de rente zal verhogen en daarom zit dit, in ieder geval gedeeltelijk, al in de prijs.” Zo laat Deepak Jasani van HDFC Securities weten.

In principe is een renteverhoging negatief voor bitcoin. Dat is logisch als je bedenkt dat de schaarste van bitcoin ten opzichte van fiatgeld de voornaamste reden is dat mensen kiezen voor bitcoin. Een hogere rente betekent dat geld lenen duurder wordt en dat mensen minder geld kunnen lenen. Fiatgeld ontstaat bij het ontstaan van leningen en dus komt er relatief minder fiatgeld in omloop.

Het is echter de vraag in hoeverre centrale banken de capaciteit hebben om voor langere tijd de rente hoog of hoger te houden. Lex Hoogduin, de voormalig voorzitter van De Nederlandsche Bank, vatte het samen met de woorden: “They are trapped.” Daarmee hij wil aangeven dat de hoge schuldenberg het praktisch onmogelijk maakt voor centrale banken om de rente voor langere tijd te verhogen. Doen ze dat toch, dan rest er volgens Hoogduin niets anders dan een schuldencrisis. De kans is klein dat centrale banken dat laten gebeuren.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.