Amerikaanse industrie verzwakt, komt er een recessie aan?

De Amerikaanse industrie lijkt het maand voor maand lastiger te krijgen met de renteverhogingen van de centrale bank (Federal Reserve). Gisteren bleek uit een belangrijke enquête met betrekking tot de gezondheid van de Amerikaanse industrie dat de activiteit dalende is en richting een recessie wijst. Wat is er aan de hand en wat betekent dit voor Bitcoin?

Zwalkende Amerikaanse industrie

Iedere maand organiseert het Institute for Supply Management (ISM) een enquête onder de grootste fabrikanten van de Verenigde Staten. Zij krijgen hierin vragen over het aantal nieuwe orders, de productie, de werkgelegenheid en nog veel meer zaken met betrekking tot de gezondheid van de industrie.

Vervolgens komt er uit dit onderzoek een score van 0 tot 100 rollen. In principe is de vuistregel dat iedere score van onder de 50 betekent dat de industrie krimpt en richting een recessie wijst.

Gisteren werd een score van 47,5 verwacht voor de ISM Manufacturing PMI, maar uiteindelijk rolde er een lagere score van 46,3 uit. “De industrie zakt dieper in het rood en de grote vraag is of een tegenvallende output de rest van de economie zal besmetten”, aldus Christopher Rupkey van FWDBONDS in New York.

“Het aantal nieuwe orders is gigantisch gedaald in maart en dat kan mogelijk leiden tot het sluiten van productieketens en ontslagen later in de lente en de zomer”, zo gaat Rupkey verder. Stuk voor stuk ontwikkelingen die niet goed zijn voor de Amerikaanse economie.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Als we inderdaad richting een recessie gaan in de Verenigde Staten, dan zou dat de eerste in de levensloop van Bitcoin worden. De grote vraag is natuurlijk welk effect dat mogelijk op de koers heeft. Over het algemeen zijn recessies niet goed voor risico-assets, omdat mensen in die perioden massaal naar fiatgeld vluchten.

Uiteindelijk moet men de rekeningen betalen met fiatmunten als de Amerikaanse dollar. Als er nood aan de man is, dan gaat men meestal risico-assets verkopen om dollars te verzamelen en daarmee een bepaalde mate van veiligheid in te bouwen.

Wat dat betreft zou het voor Bitcoin helemaal niet aantrekkelijk zijn om een wereldwijde recessie in te gaan. Aan de andere kant moeten dan wel weer de geldprinters van centrale banken aan en de rente omlaag om de economie te stimuleren. Dat zou op de lange termijn weer een positief effect op Bitcoin kunnen hebben.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.