Amerikaanse inflatie bereikt kookpunt, moment van de waarheid voor bitcoin

De verschrikkelijke Amerikaanse inflatiecijfers van juni 2022 wijzen op de zware maanden die in het verschiet liggen voor Amerika en de rest van de wereld. Een inflatieprint van 9,1 procent, de hoogste score in meer dan 40 jaar tijd, betekent dat de Federal Reserve de zaak allesbehalve onder controle heeft.

“Kwetsbaren van de samenleving in de problemen”

Mohamed El-Erian schrijft in de Financial Times dat vooral de meest kwetsbare delen van de samenleving hier de pijn van voelen. Met een inflatie van 9,1 procent op jaarbasis zit Amerika zelfs ruim boven de voorspelling van 8,8 procent. Dit niveau van inflatie komt voor de meeste buitenstaanders als een verrassing, aangezien de Federal Reserve er met het verhogen van de rente “alles aan deed” om de inflatie te temmen.

Waar de Federal Reserve maanden geleden nog riep dat de inflatie een tijdelijk fenomeen is, zijn ze daar inmiddels op teruggekomen. Ergens is het logisch dat de Federal Reserve het volk geruststelt. Als zij immers al roepen dat er stront aan de knikker is, dan is het vertrouwen meteen weg en slaat de paniek toe. Het voorkomen van enorme paniek lijkt inmiddels het enige wat de Federal Reserve nog kan bereiken.

Is het volk nog gerust te stellen?

Overal ter wereld staan de kranten vandaag vol met de inflatieprint van 9,1 procent van de Verenigde Staten. Het zijn inflatiecijfers waar de meeste mensen in het Westen zich zelfs in hun ergste nachtmerries geen zorgen over maakten. Dit soort getallen zijn “normaal” voor landen als Turkije, Argentinië en Venezuela, maar in het “geweldige” Westen zou dat nooit voorkomen. Nu beginnen we toch angstaanjagend in de buurt van een inflatie in de dubbele cijfers terecht te komen.

Het is nog maar de vraag of de Federal Reserve en andere centrale banken erin slagen om het grote publiek rustig te houden. De inflatie begint immers steeds meer mensen in de financiële knel te werken. Met name de delen van de bevolking die het al niet breed hadden, kunnen bijna geen kant meer op. Het lijkt erop dat de Federal Reserve geen andere keus heeft dan agressief te reageren. De markt prijst voor de komende FOMC-bijeenkomst al voor 80 procent een renteverhoging van 1 procent in.

Risico op een recessie

Het probleem van een agressieve reactie op de torenhoge inflatie is dat daarmee de economie een tik krijgt. Heel simpel gezegd bepaalt de Federal Reserve hoe duur of goedkoop dollars zijn. Als de Federal Reserve de rente verhoogt en dollars duurder maakt, dan oefent het daarmee druk uit op de economie. Bedrijven die het al lastig hadden om rond te komen kunnen daarmee over de kop gaan en dat betekent dat mensen hun banen verliezen.

Dat is waarom iedereen zich nu zorgen maakt over een recessie. Het is dan ook aan de Federal Reserve om de optimale balans te vinden tussen het temmen van de inflatie en het voorkomen van een recessie. Een opdracht die er met de dag moeilijker uit begint te zien. Mohamed El-Erian verwacht dat de inflatie zijn hoogtepunt nu gehad heeft, maar hij maakt zich zorgen over de gezondheid van de economie op de lange termijn.

De komende maanden lijken voor de bitcoin koers in ieder geval een zogenaamd “moment van de waarheid” te worden. Het is grotendeels aan de Federal Reserve om het lot van de financiële markten te bepalen. Kiezen ze ervoor om de inflatie helemaal terug te brengen naar 2 procent? Dan moet de rente flink omhoog, maar daarvoor gaan we waarschijnlijk een hele grote prijs betalen.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • In je laatste zin moet ‘omhoog’ zijn ipv ‘omlaag’

  14 juli 2022
 • “Kiezen ze ervoor om de inflatie helemaal terug te brengen naar 2 procent?”

  Goedenavond,
  Ik kan je verzekeren dat dat inflatie percentage komt nooit meer terug.
  3 of 3,5 procent zal de minimum zijn in 2 tot 3 jaar wacht tijd.

  Mvg.
  A. da Cruz

  16 juli 2022
 • ??

  16 juli 2022