Amerikaanse overheid houdt de 69.370 BTC van Silk Road en is nu een van ’s werelds grootste Bitcoin-bezitters
Groot nieuws: een Amerikaans Hof van Beroep heeft eindelijk een streep gezet onder een langlopende juridische strijd. Maar liefst 69.370 Bitcoins, oorspronkelijk afkomstig van de beruchte dark web marktplaats Silk Road, zijn nu officieel in handen van de Amerikaanse federale overheid. Deze inbeslagname markeert het einde van een complex proces dat startte met de sluiting van Silk Road en de arrestatie van zijn oprichter.
Van het dark web naar de federale schatkist
De reis die deze digitale munten hebben afgelegd is bijna filmwaardig. Van een duister platform waar illegale goederen werden verhandeld, naar de veilige kluizen van de Amerikaanse overheid. Volgens gerechtelijke documenten bevestigde het Hof van Beroep voor het Negende Circuit de overdracht van de Bitcoin naar federale controle. Deze beslissing volgde op een uitspraak die het recht van de regering op de cryptomunten, die verband houden met de illegale activiteiten van Silk Road, vastlegde.
De oorsprong van de inbeslagname begon in 2020
Deze hele operatie begon toen in 2020 een beweging van 69.369 Bitcoins werd gedetecteerd vanuit een wallet die al sinds 2015 inactief was. Deze beweging wekte direct de aandacht omdat de fondsen herleid konden worden naar Silk Road. Dit was de start van een juridisch proces dat nu, jaren later, resulteert in een van de grootste inbeslagnames van digitale valuta door de Amerikaanse overheid.
Interessant genoeg gaat het hier niet alleen om Bitcoins. De in beslag genomen cryptovaluta omvatte ook andere varianten zoals Bitcoin Gold (BTG), Bitcoin SV (BSV) en Bitcoin Cash (BCH). Het gaat hier dus om een diverse digitale buit.
Amerikaanse overheid als een van de grootste Bitcoin-houder ter wereld
Met deze inbeslagname wordt de Amerikaanse overheid een van de grootste Bitcoin-houders ter wereld. Dat is interessant, want het gaat hier om activa die eigenlijk bedoeld waren voor criminele activiteiten. Deze Bitcoins en andere cryptovaluta worden veilig opgeslagen in offline, gecodeerde hardware wallets en beheerd door federale agentschappen zoals het Ministerie van Justitie en de Internal Revenue Service.
De echte vraag is nu wat de overheid gaat doen met deze enorme hoeveelheid cryptomunten. Gaan ze deze verkopen of houden als een soort strategische reserve? Wat de keuze ook wordt, het kan in ieder geval een grote invloed hebben op de cryptokoersen. Het verkopen van een groot aantal Bitcoins laat het aanbod stijgen, waardoor de prijs mogelijk daalt. Het aanhouden van de munten kan voor onzekerheid zorgen, wat ook een mogelijk effect op de koersen heeft.