Bitcoin op weg naar 1 biljoen dollar

Nee, de titel is geen clickbait! Oké, misschien toch wel. Maar het klopt wel.

We hebben het namelijk over de totale marktwaarde van bitcoin, en niet de prijs die je betaalt per bitcoin. Per bitcoin betaal je nu meer dan 51.000 dollar (42.236 euro), en er zijn ruim 18,6 miljoen bitcoins op de markt.

Vermenigvuldig je het aantal munten met de huidige prijs? Dan heeft bitcoin nu een totale marktwaarde van 951 miljard dollar. 1 biljoen dollar komt nu steeds dichterbij. Wat betekent dat, en wat kunnen we van de koers verwachten?

Bitcoin breekt uit, richting 1 biljoen dollar

Je kijkt hieronder naar de vier uurs-grafiek van bitcoin. De koers is zojuist uit een rising wedge gebroken. Dit is een koersformatie die normaal juist leidt tot een prijsdaling. Blijft de koers boven de rising wedge? Dan is die koersformatie niet meer geldig en kunnen we verder naar boven kijken.

Met 1 biljoen dollar kijken we dus naar de totale marktwaarde, alle bitcoins vermenigvuldigd met de huidige prijs.

Wanneer bitcoin 53.674 dollar (44.457 euro) bereikt, dan zijn alle bitcoins samen meer dan 1 biljoen dollar waard. Een biljoen klinkt abstract, maar het is een getal met 12 nullen.

In dat geval komt bitcoin als asset (activa) in de buurt van waardeopslagmiddelen zoals zilver en goud. Zilver heeft op dit moment een marktwaarde van 1,5 biljoen dollar. Goud blijft de onbetwiste nummer 1 met 11,3 biljoen dollar.

Ook voelen tech-reuzen zoals Apple, Microsoft en Google de hete adem van bitcoin in hun rug. Eerder heeft bitcoin op het gebied van marktwaarde al Facebook en Tesla achter zich gelaten.

Waarom is de marktwaarde zo belangrijk?

In de traditionele beleggingswereld wordt een belegging op waarde geschat op basis van marktwaarde. Dat kunnen we het beste uitleggen met een voorbeeld.

Stel, je hebt twee bedrijven. Bedrijf A geeft 50 miljoen aandelen uit ter waarde van 50 dollar. De marktwaarde is dan 2,5 miljard dollar. Bedrijf B geeft 300 miljoen aandelen uit ter waarde van 10 dollar. De marktwaarde daarvan is 3 miljard dollar.

Kijk je puur naar de prijs per aandeel, dan zie je niet dat Bedrijf B eigenlijk waardevoller is dan Bedrijf A.

Nu steeds meer institutionele partijen instappen in bitcoin, wordt het belangrijker om te kijken naar de marktwaarde. Uit onderzoek van eToro blijkt namelijk dat deze partijen veel waarde hechten aan een hoge marktwaarde.

Wanneer alle bitcoins samen meer waard zijn dan 1 biljoen dollar, kan het zijn dat deze partijen de cryptomunt een stuk serieuzer nemen. Beursgenoteerde bedrijven zoals MicroStrategy en Tesla hebben een deel van hun kasreserves al omgezet in bitcoin, maar de kans is groot dat andere partijen nu ook volgen.

Waar kan bitcoin nu heen?

Bitcoin breekt uit de rising wedge, maar het lijkt nog niet echt overtuigend. Wat gaat de koers doen? We schetsen twee scenario’s voor jou, bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish

Blijft bitcoin boven de rising wedge? Dan is 53.674 dollar (44.457 euro) een mooi doel. Hiermee bereikt bitcoin een totale marktwaarde van meer dan 1 biljoen dollar.

Bearish

Als bitcoin zakt, kan de koers ondersteuning vinden op de bovenkant van de rising wedge, op ongeveer 50.500 dollar (41.835 euro).

Het volgende steunpunt vinden we terug op 50.000 dollar (41.413 euro), de oranje lijn op de grafiek. Dit was de afgelopen dagen een sterke weerstand.

Zakt bitcoin door de oranje lijn? Dan vindt de koers waarschijnlijk steun op 48.000 dollar (39.764 euro). Dit is de rode lijn op de grafiek, begin februari was deze lijn nog een weerstand, maar deze is omgevormd tot een ondersteuning.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.