Analyse: Bitcoin begeeft zich op glad ijs

Gisteren was een behoorlijke volatiele dag voor bitcoin. De koers bewoog tussen de 18.100 en de 20.000 dollar en koos eerst geen duidelijke richting. Later op de dag werd rood toch de dominerende kleur, en bewoog de koers tot maar 600 dollar verwijderd van het lokale dieptepunt van 17.500 dollar.

In deze analyse leg ik uit waarom de koers zich op spiegelglad ijs bevindt. Daarnaast pakken we de sterkte van de dollar erbij. Dit is een van de redenen waarom de koers zoveel rood liet zien de afgelopen dagen. Zoals je misschien weet is er een omgekeerde correlatie tussen bitcoin en de sterkte van de dollar. De afgelopen jaren zien we heel duidelijk dat wanneer de dollar toeneemt in sterkte, bitcoin afzwakt. Andersom is dat van dezelfde orde.

Driehoek

Voordat we naar deze correlatie kijken, pakken we eerst de 4-uurs grafiek erbij. Zoals ik aangaf in de vorige analyse, heeft de bitcoin een driehoek gevormd op de grafiek. Lagere hoogtepunten en hogere dieptepunten zorgen dat de koers naar een punt wordt gedreven. 

BTC/USD 4h

De richting waarin bitcoin uitbreekt is moeilijk te voorspellen bij een driehoek. We weten wel dat de huidige economische toestanden met betrekking tot de rentestand, de inflatie en de oplopende energiekosten, niet gunstig zijn voor de koers. Gisteren bewoog de koers lager en lager, en dat zorgde voor angst. Zal bitcoin deze week nu echt een lager dieptepunt gaat maken? Het nog niet zover gekomen. De koers kwam wel dichtbij de 17.500 dollar. Dit is het laagtepunt dat gevormd is in juni dit jaar. 

Het is afwachten de komende dagen. Het is gunstig wanneer de koers weer boven de groene box beweegt, zodat er opnieuw een poging komt om de aflopende rode lijn te doorbreken. 

Het is erop of eronder. Laat de koers nu nog een paar rode candles zien, dan maken we een lager dieptepunt en komen koersen als 13.000 dollar in beeld…

Dollar sterkte

Zoals ik al aangaf in de inleiding, beïnvloed de sterkte van de dollar de koers van bitcoin. De afgelopen jaren zien we dat bitcoin slecht presteert wanneer de dollar toeneemt in sterkte. Drie weken geleden schreef ik hier al over en liet ik een grafiek zien van een opwaarts kanaal waar de koers zich in bevindt. 

De dollar is nog niet gestopt met stijgen, en het lijkt erop dat het even kan duren voordat er een top gevormd wordt. Toch komt de koers dichtbij de rode lijn. Deze laat sinds 2008 al sterke weerstand zien. De opwaartse trend kan hier een halt toegeroepen worden.

DXY 1W

Het is echter ook goed mogelijk dat de koers door blijft stijgen. Wanneer bijvoorbeeld de spanningen in europa blijven, zal de euro afzwakken in sterkte en dit zal de dollar ten goede komen. Goed voor de dollar, echter slecht voor bitcoin.

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan het verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • ja jongen stop dan met bitcoin¡!!!!!!!komt niet meer goed zoals afgelopen jaren

  22 september 2022
 • Anoniem, daar ben ik het niet mee eens. Het is juist goed om nu in te stappen. Alles komt vroeg of laat weer op of over zijn “all time high” heen. Maar, besteed wat je voor langere tijd kunt missen, dat is wel belangrijk! Gooi niet alles en je hele hebben en houden in de strijd.

  22 september 2022
 • Bitcoin = toekomst

  22 september 2022
 • De toekomst is niet de bitcoin en ook niet de Euro en of Dollar. De toekomst weet niemand . Maar een ding staat zeker te gebeuren. Er komt een oorlog waar vooral het Westen hard zal rakken. Er zullen veel jongeren sneuvelen. Alles begin opnieuw vanaf 0.

  23 september 2022