Analyse: Bitcoin dominantie bij cruciaal punt, Altseason voorbij?

Aangezien de prijs van bitcoin niet veel is veranderd in de afgelopen dagen, bekijken we vandaag de bitcoin dominantie. Dit is een percentage dat aangeeft welk gedeelte van de cryptomarkt uit bitcoin bestaat. Daarnaast blikken we ook even op de Altseason Index, die veel kan zeggen in combinatie met de bitcoin dominantie.

Bitcoin dominantie

Zoals hierboven vermeld staat, is de bitcoin dominantie het aandeel van de cryptomarkt dat uit bitcoin bestaat. Dit was bijvoorbeeld 100% toen bitcoin nog de enige crypto was, maar sinds de komst van duizenden alt- en stablecoins, is dit percentage met zo’n 60% afgenomen.

In de onderstaande grafiek zien we dit percentage per week, waarbij elke candle voor 7 dagen staat. Hierop kunnen we twee belangrijke levels zien waar bitcoin meestal een omslag maakte. Zoals je kan zien is de dominantie elke keer van richting veranderd wanneer de dominantie aankwam bij een blauwe zone.

Omdat de dominantie nu ook bij een blauwe zone terecht is gekomen, is het aannemelijk dat we vanuit daar weer naar boven gaan. Dit zou kunnen betekenen dat bitcoin vanuit hier weer een groter aandeel van de markt wordt.

Voorheen bespraken we het scenario waarin het aandeel van bitcoin in de markt zal afnemen. Dit hoeft op zichzelf niets te betekenen, maar in combinatie met de bitcoin koers kan het veel zeggen. Als de dominantie daalt en de prijs van bitcoin stijgt, betekent dit meestal dat er veel geld naar altcoins stroomt.

Het nieuwsplatform van BTC Direct, waarop jij nu dit artikel leest, gaat veranderen. De website wordt overgenomen door onze partner BLOX. Hierdoor gaan een aantal dingen veranderen. Benieuwd wat? Klik dan op de afbeelding of deze link: https://nieuws.btcdirect.eu/btc-direct-nieuws-wordt-blox-nieuws/

Dit werkt ook andersom: wanneer de dominantie toeneemt en de koers van bitcoin daalt, betekent dit meestal dat er veel geld uit altcoins getrokken wordt. De reden dat ik hierbij het woordje ‘meestal’ gebruik, is omdat er ook een groot percentage van de markt uit stablecoins bestaat. Dit zijn munten die gelijk blijven met een fiat-munt als de dollar of de euro, en deze hebben ook effect op de bitcoin dominantie.

Altseason voorbij?

In vorige analyses vertelden we dus dat een dalende bitcoin dominantie voor altseason kan zorgen. Dit is een periode waarbij altcoins beter presteren dan de marktleider. Na deze analyses begon altseason, maar hoe staat het er nu voor?

Op dit soort momenten is het dus goed om bijvoorbeeld een Altcoin Index in de gaten te houden. Deze kan op dit soort momenten een indicatie geven of het goed is om in altcoins te zitten. De indicator gebruikt namelijk een formule die stablecoins eruit filtert en het gebruikt de volgende formule: het is officieel Altseason als 75% van de top 50 munten beter presteerde dan bitcoin in het afgelopen seizoen (90 dagen).

Op dit moment is het nog altseason. Maar liefst 90% van de top 50 munten presteerde beter dan bitcoin in de afgelopen 90 dagen. Dat betekent dat het goed was om in deze periode in altcoins te zitten, maar is dat nu nog zo?

Met de bitcoin dominantie op een cruciaal punt en een hoge Altseason Index, kan het zomaar gebeuren dat bitcoin weer een groter gedeelte van de markt zal bezetten. Dit hoeft niet per sé iets te betekenen voor de bitcoin koers, maar in combinatie met de koers kan het – zoals ik al eerder benoemde – iets zeggen over altcoins.

Wanneer de dominantie een omslag zou maken en de koers van bitcoin stijgt, is het altijd beter om in bitcoin te zitten dan in altcoins. Maar wanneer de dominantie een omslag zou maken en de koers van bitcoin daalt, zou dit zeer slecht nieuws betekenen. Dit zou namelijk betekenen dat er veel geld uit de markt wordt getrokken (zowel bitcoin als altcoins). Blijf daarom de bitcoin dominantie in de gaten houden in combinatie met de koers.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Sorry hoor, maar wat een bullshit is dit zeg. Stop met het schrijven van dit soort artikelen. Kom op zeg. Vertel ons jouw eerlijke gedachten. Ik vraag mij af of u zelf altcoins heeft. Waarschijnlijk niet. Mvg

    3 september 2022
  • Joh het is over. Bullshit verhalen dat weer gaat stijgen. Hij verbreekt alle negatieve records zoals 200 gemiddelde en nog nooit zoveel weken rood. Dit komt niet goed geen teken van leven. Dat moet iedereen toch zien?????!!!!!!

    5 september 2022