Analyse: Bitcoin dominantie groeit, tijd voor een stijging?

De koers van bitcoin was voorheen erg volatiel, maar daar is tegenwoordig geen sprake meer van. De munt lijkt wel een stablecoin, waarvan zijn marktaandeel alleen maar groter wordt. Ondanks dat bitcoin niet veel doet, snoept hij dus wel grotere stukken van de markt af.

Twee interessante indicatoren

We beginnen deze week met de grafiek van gisteren. Althans dat lijkt zo, want bitcoin deed niet zo veel. Er valt dus ook geen goede koersvoorspelling te doen – als aanvulling op de analyse van gisteren. Er is nauwelijks wat veranderd.

Daarom wil ik meteen doorgaan naar twee indicatoren die ik op dit moment interessant vindt. Of nouja, één van die twee doet net als bitcoin helemaal niks. Laten we daar dan mee beginnen.

Angst en hebberigheid

In onderstaande grafiek zie je de Fear & Greed Index. Dit is een indicator waarmee je de angst op de markt kan aflezen. Hoe hoger het cijfer, des te hoger de hebberigheid. En des te lager het cijfer, des te groter de angst.

Ik vind deze indicator erg sprekend voor het sentiment op de markt; iedereen is een beetje bang, maar er gebeurt niet zo veel. Je kan op de grafiek aflezen dat de Index sinds 12 april niet meer tussen de 20 en de 30 uit is geweest, maar waarschijnlijk komt daar binnenkort wat verandering in.

Het is pas een paar keer gebeurt dat de Fear & Greed Index zo lang tussen twee tientallen inhing. Meestal ging een beweging uit zo’n range gepaard met een flinke stijging van bitcoin. En hopelijk valt dat samen met een beweging vanaf de trendlijn waar bitcoin nu op zit.

Dominantie van bitcoin

Zo’n beweging zou een mokerslag kunnen zijn voor altcoins, en dat brengt me bij de laatste indicator; de bitcoin dominantie. Hieruit kan je aflezen welk deel van de cryptomarkt uit bitcoin bestaat. En dit percentage lijkt verder omhoog te willen. Door een stijgende bitcoin en stijgende bitcoin dominantie, kunnen altcoins aardig wat gebied inleveren.

Zoals te zien in bovenstaande grafiek, heeft bitcoin het afgelopen jaar vaker support gevonden op een horizontale zone (weergeven als blauw). Hetgeen wat me nu interesseert is de higher low die de dominantie hier maakt. Het is al erg lang geleden dat de dominantie dit doet. Dit kan een teken zijn dat de trend omdraait van zijwaarts – zoals bitcoin al geruime tijd doet – naar opwaarts.

Als bitcoin dit zal doen en alle grafieken krijgen de effecten van een stijgende bitcoin, dan kan dat cruciaal worden voor altcoins. Hetzelfde geldt helaas voor de weg naar beneden; als de dominantie stijgt en bitcoin daalt, is dat zéér slecht voor altcoins. Maar tot die tijd blijft bitcoin een stablecoin.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.