Analyse: Bitcoin dominantie neemt toe

Omdat de koers van Bitcoin alweer een aantal dagen stil hangt, gaan we in deze analyse praten over de Bitcoin dominantie. Dit is het aandeel van de cryptomarkt wat uit Bitcoin bestaat. Wat kunnen we hieruit opmaken?

Eerst de koers

Om te beginnen laten we wel even het grote plaatje zien. Hieronder zien we de maandelijkse grafiek van Bitcoin. Hier staat elke candle voor – je raadt het al – één maand. Deze grafiek wordt vaak gebruikt om bewegingen op lange termijn te analyseren.

We zien hier dat Bitcoin drie belangrijke zones heeft gemaakt waar de prijs in het verleden op reageerde. Bitcoin zit nu nog steeds tussen de bovenste twee zones, waar je ook een oranje lijn ziet. Dit laatste is op dit moment een kleine weerstand voor BTC.

Dat heeft te maken met de candle close van de maand juli. De oranje lijn weergeeft de prijs van deze candle close, en als we inzoomen kunnen we beter zien dat deze koers een weerstand vormt voor de munt. In de grafiek hieronder zien we de dagelijkse grafiek, waarbij elke candle voor 24 uur staat.

De koers is bijna precies tot aan deze lijn gekomen, om er vervolgens net onder te hangen. Bitcoin daalde niet meteen af naar de middelste blauwe zone. Dit kan impliceren dat de munt zich klaarmaakt voor een harde beweging omhoog of omlaag.

De dominantie

Dit soort onverwachte harde bewegingen kunnen – naast Bitcoin – ook veel effect hebben op de rest van de markt. Om dit beter uit te leggen, pakken we de wekelijkse grafiek van de Bitcoin dominantie erbij. Dit is het aandeel van de markt wat uit Bitcoin bestaat. Hier zien we dat dit percentage zich ook manoeuvreert tussen twee belangrijke zones.

In deze afbeelding kunnen we aflezen dat het aandeel van Bitcoin in de markt 44,65% is: net iets minder dan de helft, maar wat kunnen we hiermee?

Wat betekent de dominantie in combinatie met de koers?

De dominantie, in combinatie met de koers, kan 4 verschillende scenario’s schetsen voor de rest van de markt.

Dominantie omhoog, koers omhoog

Groeit de dominantie en ook de koers, dan zal de rest van de markt (alt- en stablecoins) niet veel bewegen. Het is op dat soort momenten goed om in Bitcoin te zitten, omdat de koers het dan uitstekend doet.

Dominantie omhoog, koers omlaag

Mocht de dominantie groeien en Bitcoin dalen, dan betekent dit dat er veel geld uit de markt wordt getrokken. Als het aandeel van Bitcoin in de markt krimpt en de prijs ook, dan is dat de enige logische conclusie. Het is in dat soort gevallen beter om aan de zijlijn te staan, vooral als je in altcoins zit.

Dominantie omlaag, koers omhoog

Bij een dalende dominantie en een stijgende Bitcoin koers is het een ander verhaal. In dat geval betekent het dat Bitcoin minder goed doet en er meer mensen in alt- of stablecoins zitten. Altcoins zijn op dat soort momenten een goede investering ten opzichte van Bitcoin, mits er niet heel veel geld in stablecoins zit.

Dominantie omlaag, koers omlaag

Dan komen we bij het laatste scenario: een dalende dominantie en een dalende Bitcoin koers. In dit uitzonderlijke geval is er niet bepaald een pijl te trekken op de markt. Het kan zijn dat Bitcoin gewoon daalt terwijl er niet veel in de markt gebeurt.

Het is hierbij erg afhankelijk van het percentage van de markt dat uit stablecoins bestaat. Want dit geeft twee nieuwe inzichten. Mocht er in dit geval veel in stablecoins zitten en weinig in altcoins, dan willen veel mensen aan de zijlijn staan, zowel Bitcoiners als altcoin-holders. Zitten er weinig in stablecoins in het percentage? Dan doen altcoins het beter dan Bitcoin (een zeer uitzonderlijk scenario).

Wat doet de dominantie nu?

Nu je dit weet, pakken we nogmaals de dagelijkse grafiek van Bitcoin erbij, maar ook de dagelijkse grafiek van de Bitcoin dominantie. De eerste afbeelding is de koers.

We kunnen hier bijvoorbeeld zien dat Bitcoin gisteren is gedaald, maar dat het aandeel van Bitcoin in de markt is gestegen. Zoals hierboven uitgelegd is – bij een stijgende dominantie en een dalende Bitcoin – betekent dit dat er geld uit de markt wordt getrokken. Altcoins daalden gisteren inderdaad sneller dan de marktleider. Terwijl zijn aandeel in de markt toenam.

Dit is alleen nog geen indicatie voor morgen. Toch kunnen we door de algehele trend zien dat de prijs van Bitcoin en de dominantie omhoog gaan. Dit is meestal een teken om nog even in Bitcoin te blijven, aangezien de munt stijgt en een groter gedeelte van de markt inneemt.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • alles kan,check

    25 januari 2023
  • alles kan check

    25 januari 2023
  • Wat een domme topic oftewel alles is mogelijk

    26 januari 2023