Analyse: Bitcoin gaat door rood

Alle seinen stonden op groen, maar bitcoin koos een andere route; door rood. De prijs van bitcoin leverde meer dan vijf procent in. De daling werd hoogstwaarschijnlijk door geruchten ingezet. De Fed overweegt de rente met 50 basispunten te verhogen. Dat gaf aanleiding voor een aanzienlijke correctie van de Nasdaq en (dus) ook van de cryptomarkt.

Kleine samenvatting

Dit soort schommelingen zijn bitcoin niet ongewoon, maar bij sommigen alternatieve munten ging het nog harder. AUDIO en AXS zijn in dezelfde periode meer dan 30% gedaald en bij vele anderen ging er minstens 15% van de prijs af. Het geeft weer hoe snel de paniek kan toeslaan. Het hoofd koel houden is het devies… en het plaatsen van een stoploss.

Laten we snel gaan kijken naar de grafieken, met prijzen in dollars. Maar eerst even kort een samenvatting:

  • Daggrafiek: Een belangrijke vloer heeft niet gehouden en de prijs van bitcoin is weer teruggevallen in de ‘ascending triangle’.
  • Uurgrafiek: De RSI is onder de 16 geweest, diep in oversold gebied, en ligt nu weer in neutraal gebied.
  • Kortetermijn-steun ligt rond 43.000 en 42.500 dollar (39.500 en 39.000 euro).
  • Weerstand is te verwachten op 44.000 en 44.500 dollar (40.400 en 40.900 euro).

Vloer te zwak

In de grafiek waarin elke candle staat voor één dag is een duidelijke terugval in de driehoek te zien. Deze ascending triangle wordt aan de bovenkant afgesloten door een zone die al lange tijd voor onrust zorgt. Zo ook nu weer. De prijs van bitcoin wist door deze weerstand heen te breken. Het leek er zelfs op dat deze weerstand omgezet werd in een vloer. Maar nee, het bleek als vloer te zwak en het dient momenteel wederom als weerstand. 

In deze grafiek is het mooi om te zien hoe enkele zones samenvallen. De prijs is vastgelopen op 43.000 dollar (39.500 euro). Daar staat al lange tijd een stippellijn getekend. Die valt samen met de 50% fibonacci-lijn. Mocht de prijs toch verder naar beneden gaan, dan ligt vlak eronder de 61.8% fibonacci-lijn als steun klaar.

Deze horizontale strepen vallen samen met twee lijnen. De blauwe lijn is de EMA 50 (Exponential Moving Average) en de rode lijn is de MA 100 (Simple Moving Average). Zij kunnen extra als steun dienen. Naar boven toe is de opdracht duidelijk: doorbreek de rode zone. Naar beneden toe geldt: doorbreek niet de onderkant van de driehoek.

Daling afgeremd

We zoomen iets in en kijken naar de grafiek waarin elke candle staat voor één uur. Door de daling is de RSI in een gebied terecht gekomen wat men ‘oversold’ noemt (zie blauwe cirkels). Vanaf dat niveau kruipt de prijs vaak weer terug.

Of de bulls het vanaf hier weer overnemen is nog maar de vraag. De bears hebben een flinke klap uitgedeeld. Dat de prijs weer in deze driehoek terecht kwam, waarin het maanden vast zat, geeft niet veel vertrouwen. Maar… veel alternatieve munten nemen geen adempauze; ADA staat vandaag alweer op een plus van 3% en ENJ is zelfs meer dan 11% gestegen.

Ik blijf positief en ga uit van een nieuwe stijging met een poging om de weerstand te breken, maar ik besteed ook extra aandacht aan een stoploss.


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.