Analyse: bitcoin hangt stil op 19.000 dollar

Wat vliegt de tijd. Bitcoin hangt onderhand al 14 weken rond dezelfde prijs. Na de flinke daling in juni, heeft de koers support gevonden rond de 19.000 dollar. Kan bitcoin nog opleven, of moeten we ons voorbereiden op het ergste scenario?

De belangrijkste ondersteuningen

Om te beginnen kijken we naar de wekelijkse grafiek van bitcoin, waarbij elke candle voor 7 dagen staat. Hier zien we de plek waar de koers zijn ondersteuning heeft gevonden (roze zone). Dit was de plek van het hoogste punt uit 2017, en moet er voor zorgen dat bitcoin niet verder zakt.

De koers houdt zich hier al 14 weken ‘sterk’. Dit staat tussen haakjes, omdat de koers niet echt een weg naar boven vindt. Bitcoin heeft een kleine poging gedaan, maar kwam niet verder dan de 25.000 dollar. Nu is de prijs weer terug en is het niet zeker of er nog een opleving komt.

Op de bovenstaande grafiek kan je ook een blauwe zone zien. Dit was het eerstvolgende punt waar de prijs in het verleden een andere kant op bewoog. Vaak zijn dit soort plekken de perfecte ondersteuning (zoals we ook kunnen zien bij het hoogtepunt van 2017).

Dit betekent dus wel, mocht de prijs onder de roze zone zakken, dat een koers van ongeveer 12.000 dollar aanstaande is. Het is nog niet voorbij, maar we moeten altijd rekening houden met een negatief scenario.

Korte termijn

Om dit beter te analyseren, pakken we er een grafiek bij voor de kortere termijn: de 4-uurs grafiek. Hier zien we de grote roze zone (maar dan ingezoomd) en een kleine paarse zone. Die laatste is de ondersteuning voor de korte termijn. Bitcoin is hier al drie keer vanaf gekaatst. Dit betekent dat dit de support is voor de korte termijn.

Het zou erg positief zijn als de koers weer boven de roze zone uitkomt, zodat we uiteindelijk verder kunnen dan de 25.000 dollar. Hiervoor moeten we niet door de lokale paarse zone breken, want in dat geval is de kans op herstel nog kleiner dan deze nu is.

Mocht dit gebeuren, dan hebben we nog altijd de roze zone voor ondersteuning op de lange termijn. Maar als de koers daar ook onder zakt, moeten we rekening houden met een koers van 12.000 dollar. Dit is verder omschreven in deze analyse, maar hopelijk hoeven we daar verder niks mee te doen.

Angst op de markt

De angst op de markt blijft ook nog onveranderd hoog. Zoals je kan zien in onderstaande afbeelding (Fear & Greed Index) is het sentiment van de markt niet veel verschoven in de afgelopen maand.

Deze index geeft een inschatting van hoeveel angst er in de markt heerst. Hoe lager het getal, des te groter de angst. Dit cijfer zit al voor een lange tijd tussen de 20 en 30 (met één kleine uitschieter naar boven), dus men is er in elk geval niet extra angstig op geworden.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • wanneer gaat die dan keer keihard omlaag

  23 september 2022
 • Artikel: Hier zien we de plek waar de koers zijn ondersteuning heeft gevonden (roze zone). Dit was de plek van het hoogste punt uit 2017, en moet er voor zorgen dat bitcoin niet verder zakt.
  ==> Waarom zou deze zgn “roze zone” (hoogste punt2017) de benchmark moeten wezen voor het marktsentiment in 2022? En niet een ander jaar of andere waarde?

  23 september 2022
 • als blauwe zone komt kan ook dan naar 8000 -6500 dollar gaan , enkel voor een stijging naar 69.000 dollar in nov 2021 , jaren over heeft gedaan , zou ik vreemd vinden dan binnen 10 -15 maanden alles terug in te leveren en weer terug in de jaren . en hierbij te denken aan inflatiehedge , en marktkapilisatie , toename van exchange , en online aanbod , toename van adopties, altcoins etc etc loop der jaren is dat toegenomen en ook eventueel vraag en aanbod , waarbij fed in 2023 niet verder wil gaan, dan 4.6% wetelijk rente op jaar basıs , enkel dit betekend dat lenen van staatsbanken ook duurder word voor regulier banken , zo dat ze weer dure leningen/ kredieten , aan particuliere en zakelijke klanten moeten verstreken . dus je betaald meer voor dollar lening en de rente die je te veel betaald kan je niet compenseren met spaarrente , zakelijk ook niet , dus zou je moeten beleggen regulier koers of bitcoin kopen valuta beurs , tevens dollar pump was aantal jaren terug ook en daarna verlieste veel waarde tegen over de euro . ik verwacht echter , dit jaar , 28.599 – 36.599. hij staat nu op -57% verlies , als jaar afsluit met 15%-25% groen , dan komt het wel op die waardes , tevens musk kan zo aangeven nu al deze laatste kwartaal van 2022 , vanaf 2023 en of ergens in 2023 , ga ik bitcoin weer accepteren bij auto en of tesla waren goederen . namelijk mister bukele hoor je dit jaar ook nooit meer en hij was vorige jaar zogenaamd meester dip koper nu doet geen moer meer met de dip en rode cijfers . misschien consumenten verkopen feestdagen en retail – detail amerika -china okt – nov- dec , en of veel mensen bestellen nieuwe auto voor jan- Feb 2023, kunnen koers opkrikken. tot heden was november maanden altijd groen en gooit dit keer zogenaamde fake claim , van veel bloggers fed en zijn rente verhoging nov 2022 , voor het eerst roet in het eten ( dus rood ) , gaan we zien, ben benieuwd .

  24 september 2022