Analyse: bitcoin in onzekerheid

Na twee groene candles is de laatste week-candle nipt in het rood afgesloten. Vol goede moed is de nieuwe week begonnen, maar onzekerheid overheerst.

COVID is nog steeds niet verslagen, er komen nieuwe gesprekken aan over renteverhogingen in de VS en nieuws uit Oekraïne doet – eufemistisch gezegd – niet veel goeds voor de stabiliteit van de markten. Laten we gaan kijken naar het verloop van de prijs van bitcoin.

Pin bar

In de grafiek waarin elke candle staat voor één week is een bearish pin bar te zien. De candle heeft een smal lichaam met aan de bovenkant een lange lont waardoor het eruit ziet als een speld. Zie blauwe cirkel.

De prijs is omhoog gegaan maar is daarna gezakt tot onder het punt waar de candle de week startte. Het geeft een aan dat de kans groot is dat de kortstondige opwaartse trend weer omkeert en dat er een dus een daling ingezet gaat worden.

Als de candle van deze week deze aanwijzing volgt dan is daarmee een nieuwe piek neergezet die lager is dan de vorige (rond 27 december) waarmee de neerwaartse trend wordt gecontinueerd. De week is echter nog maar net begonnen, dus laten we iets inzoomen.

Prijs in de fuik

De afgelopen vier dagen is de waarde van bitcoin aan het einde van de dag telkens minder geworden dan aan het begin van de dag. Dat is goed te zien in de onderstaande grafiek, waar elke candle staat voor één dag. Daardoor is de prijs weer in de zone terechtgekomen waar het laatst juist zo mooi aan ontsnapte. De boven- en onderkant van deze ingetekende zone vallen praktisch samen met de EMA 20 (rode lijn) en de EMA 50 (blauwe lijn). Deze lijnen kunnen gezien worden als weerstanden en steunen en ‘sluiten’ de prijs als het ware op. De prijs komt in een fuik terecht. Ontsnapping daaruit kan een acceleratie veroorzaken. Aan de onderkant ligt de 40.000 dollar (35.300 euro) als flinke steun klaar. De relatief nieuwe opwaartse trendlijn (paars) zou ook wat steun kunnen bieden.

Naar boven toe liggen nog steeds donkere wolken samengepakt, hier in de vorm van een brede kolom. De vorige week is kortstondig in de onderkant geprikt maar de weerstand bleek vooralsnog te sterk. Gezien de huidige onzekerheid lijkt de kans niet groot dat de blauwe lucht erboven snel gezien zal worden. Toch lezen we elke dag over nieuwe crypto-adoptie en andere positieve berichten, met dat in mijn achterhoofd hou ik de opwaartse paarse trendlijn in de gaten.

Divergentie uitgespeeld?

In de volgende grafiek, waarin alle prijsactie van vier uur is gebundeld in één candle, is een flinke divergentie te zien. De prijs ging omhoog terwijl de RSI (Relative Strength Index; een momentum-indicator die geschaald is tussen de 0 en 100) naar beneden ging (zie pijlen). Kort daarna volgde de prijs ook en het zou kunnen zijn dat dit nu ‘uitgespeeld’ is; de daling zwakt af en het lijkt of men even de kat uit de boom kijkt. 

Samengevat ligt aan de onderkant nog steeds de psychologische 40.000 dollar (35300 euro) grens. Aan de bovenkant liggen een aantal levels, maar wordt het echt spannend rond de 45.000 dollar (39.780 euro).


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.