Analyse: Bitcoin nadert plafond
Bitcoin nadert een heel stevig plafond die begint rond de 44.500 dollar (40.400 euro). In een periode van ongeveer twee maanden is de prijs vanaf hier telkens weer naar beneden gedrukt. Zal het deze keer wél lukken om er doorheen te komen?
Weg naar boven
Bitcoin heeft de weg naar boven gevonden. Op de onderstaande grafiek heeft elke candle er vier uur over gedaan om zich te vormen. Vanaf 13 maart is het verloop van de prijs te vangen in een opwaarts trendkanaal. Er zijn daarbij geen extreme uitschieters geweest, behalve de wick op 16 maart, waar een stijging van zo’n zes procent snel teniet werd gedaan.
Recentelijk is de prijs afgeketst op de weerstandslijn rond de 43.500 dollar (39.600 euro) (zie hieronder in de week-grafiek: er lopen hier twee moving averages). De grijze lijnen die zijn ingetekend kunnen de komende tijd als vloer en/of weerstand fungeren. Evenals de onderkant van het trendkanaal.
De prijsactie in dit trendkanaal geeft stabiliteit aan. En dat is een ander verloop als de voorgaande opwaartse prijsacties, die zich toch min of meer als uitbraken manifesteerden.
Dat zien we als we iets uitzoomen en kijken naar de grafiek waarin elke candle staat voor één dag.
Bullish cross
Tijdens de ‘snelle sprints’ omhoog stootte de prijs tegen het plafond. Nu gaat de stijging geleidelijker. Tevens staat de de rode EMA 20 (Exponential Moving Average) op het punt de blauwe EMA 50 te doorkruisen. Dat noemen we een bullish cross en dat kan het sentiment versterken.
De stippellijn aan de onderkant van de candles geeft een trendlijn aan. Samen met het plafond aan de bovenkant vormt dat een ascending triangle; een patroon waarbij de kans op een uitbraak naar boven groter is dan naar beneden.
De lange rode lijn is de ondergrens die getrokken is vanaf december 2020. Dat zie je goed terug op het grotere plaatje; de grafiek waarin elke candle in één week is gevormd.
Verscholen indicatie
De rode lijn loopt duidelijk opwaarts. Wat gelijk opvalt is dat die trend niet gelijk loopt aan de trend van de lijn in de onderste grafiek: de RSI (Relative Strength Index). Die loopt naar beneden. Dat wordt een hidden divergence genoemd (blauwe pijlen). Dat is dus anders dan de ‘normale’ divergence (grijze pijlen). Sinds de ‘normale’ divergentie op de kaarten zichtbaar werd, is de prijs van bitcoin met zo’n 50 procent gedaald. Maar de hidden divergentie geeft juist een continuering van de trend aan. Omhoog dus.
Verder zien we in deze grafiek dat zowel de EMA 20 (rood) als de EMA 50 (blauw) zich momenteel vlak boven de huidige prijs bevinden, rond de 43.500 dollar. Deze vallen dus samen met de hierboven beschreven weerstandslijn.
Er ontvouwen zich steeds meer positieve patronen op de grafieken. Zowel op korte termijn als op lange termijn ziet het er voor bitcoin dus nog niet zo slecht uit. Vele ogen zijn nu gericht op de zone vanaf 44.500 – 45.500 dollar (40.400 – 41.400 euro). Als de prijs daarboven geraakt zijn de bulls het baasje, maar daarvoor moeten ze eerst door een horde bears.
Als laatste nog een twitterbericht van on-chain analyse bedrijf Glassnode. Volgens hen hebben kortetermijn-bezitters – of nieuwe kopers – de afgelopen periode zwaar geaccumuleerd, terwijl veel langetermijn-bezitters die op verlies staan, blijven hodlen.
Koen
/
Bla, bla bla, al dat gelul over candles, bewegende gemiddelen en ook nog twee uitersten. Waarde gaat omlaag of omhoog. Stop met nonsens.
25 maart 2022Erik
/
Kalf, bezin eer je begint.
26 maart 2022Verdiep je eerst in de basics van TA, en dan zal je zien dat de patronen daar zeker bruikbaar zijn, TA is de vertaling van menselijke emoties in het kort samengevat.
Maar dat gaat jouw simplistisch brein hoogstwaarschijnlijk te boven aan jouw zever te lezen.