Analyse: Bitcoin niet zo hard gedaald in vergelijking met voorgaande bearcycles

Gisteren liet bitcoin een mooie opwaartse beweging verder naar boven zien. Dit kwam voornamelijk doordat de inflatiecijfers van de Verenigde Staten gisteren bekend werden gemaakt, en deze cijfers zeer positief bleken. De inflatie is namelijk met 0,6% gedaald ten opzichte van juni. 

Goede rally

Positief voor de aandelenmarkt, maar ook zeker voor de cryptomarkt. Bitcoin liet een mooie rally van zo’n 4% zien en ook vandaag staat bitcoin weer in het groen. De meeste investeerders worden van zulke cijfers echter niet wakker. Stijgingen en dalingen van deze grootte zijn aan de orde van de dag bij een markt als die van bitcoin. Toch is deze stijging zeker goed nieuws, omdat hiermee een bearish patroon op de grafiek geïnvalideerd is, en er nieuwe kansen liggen voor een poging om een aanzienlijke weerstand te doorbreken.

Over dit alles ga ik het hebben in de analyse van vandaag. Daarnaast vergelijk ik de huidige bearcycle met eerdere cycles en analyseer welke conclusie we hieraan kunnen verbinden met betrekking tot eventuele bodemvorming. 

Weerstanden

Nu eerst de 4-uurs grafiek. Zoals je ziet beweegt de koers momenteel in de rode box. Deze box heeft zich de afgelopen weken bewezen als aanzienlijke weerstand. Afgelopen dinsdag schreef ik al over deze box en dat het erop leek dat de koers niet op korte termijn deze weerstand zou doorbreken. Mede ook omdat er een hoofd- en schouders patroon op de grafiek tevoorschijn kwam. 

BTC/USD 4H

Even leek dit hoofd- en schouders patroon uit te spelen. Maar door het positieve nieuws over inflatie en de groene candles die hierop volgden, is dit hoofd- en schouders patroon niet meer valide: de rechterschouder is hoger gekomen dan het hoofd. 

Nu de koers in een opwaartse beweging is, is het weer relevant om naar de weerstanden te kijken die bitcoin tegenkomt. Allereerst de rode box natuurlijk. Schiet de koers echter door deze box, dan is de rode trendlijn de eerstvolgende weerstand waar de koers hoogstwaarschijnlijk minstens enige moeite mee zal gaan hebben om deze te doorbreken. 

Vergelijking bearcycles

Dan is het nu tijd om uit te zoomen en de huidige cycle met voorgaande jaren te vergelijken. 

Zoals je weet kent bitcoin bear- en bullcycles. Eind 2020 en 2021 was een bullcycle. Zo’n cycle kenmerkt zich door grote stijgingen. Sinds eind 2021 zit bitcoin echter in een bearcycle. Massale rode candles hebben we de afgelopen maanden op de grafiek zien verschijnen. Hoelang deze cycle duurt is slechts giswerk. Maar we kunnen ongetwijfeld veel leren wanneer we de bearcycles met elkaar gaan vergelijken. 

Een bekende Youtuber in de cryptospace heeft dit gedaan in een van zijn recente videos. En heeft dit gevisualiseerd in de afbeelding hieronder. 

Bron: Youtube | Benjamin Cowen

De blauwe lijn is de bearcycle van 2011, de oranje cycle is van 2014/2015 en de rode bearcycle is van 2018. De groene lijn die overblijft is dan uiteraard de bearcycle waar bitcoin momenteel inzit. Een opmerkelijk feit is dat de uiteindelijke bodemvorming (daar waar de lijn stopt), steeds langer lijkt te duren. In 2011 duurde het zo’n 180 dagen voordat de bodem werd gevormd. In 2018 duurde het wel 450 dagen. 

Als we kijken waar de groene lijn momenteel is, dan zien we dat de koers nog lang niet zo hard gedaald is als de vorige cycles en dat de kans zeker aanwezig is dat de bodem nog niet gevormd is. 

Wanneer bitcoin de trend voortzet die we in de vorige bearcycles zagen, dan zou het logisch zijn dat de koers de komende weken en maanden zijwaarts zal bewegen en daarna de eventuele laatste leg naar beneden laat zien. Daarbij zou het binnen de trend passen dat deze cycle langer zal duren dan de cycle in 2018. 

Geen zekerheden, maar slechts opmerkelijkheden. Het is heel belangrijk om verschillende indicatoren erbij te pakken om zo een beter beeld te krijgen over waar de koers is en in welk perspectief we dit kunnen plaatsen. 


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.