Analyse: Bitcoin viert de lente

Was het kort geleden nog heerlijk lenteweer, de afgelopen week gierde de sneeuw door de straten. Een vergelijking met crypto-grafieken is snel gemaakt. Hoewel… de prijs van bitcoin laat nog steeds lenteweer zien. Komt ook hier de omslag eraan, of gaat het lenteweer over in de zomer? Hieronder de analyse, maar eerst – voor degene die minder tijd hebben – een samenvatting:

Weekgrafiek: winter/lente

– De laatste afgesloten candle is rood.

– Maar, de prijs is boven de EMA 20 gebleven.

– MACD laat een bullish cross zien.

Daggrafiek: zomer

– Uitgebroken uit de ascending triangle.

– Retest (consolidatie) van de weerstand als steun.

4-uurgrafiek: lente

– Fibonacci-lijnen worden gehonoreerd. Er wordt steeds een niveau hoger gehandeld.

Neutraal

Het is maandag. Dat betekent dat een paar uur geleden de week-candle is afgesloten, en die is rood. In de onderstaande grafiek aangegeven met een blauwe pijl.

Dat betekent dat, na twee groene candles, er nu weer een rode is ontstaan. Is dat erg? Wel, door de stijging van de afgelopen weken, geeft de MACD (Moving Average Convergence Divergence) een positief signaal af: zie blauwe cirkel. De blauwe lijn doorkruist de oranje lijn. Dat is een bullish signaal. En dat de laatste candle rood is, is wellicht ook niet zo slecht. In mijn analyse van een week geleden schreef ik over wat het beste scenario zou zijn, en dat is uitgekomen. Dat is beter te zien op de grafiek waarin elke candle staat voor één dag.

Fakeout Breakout

Op de daggrafiek is een ascending triangle te herkennen. De onderste stippellijn loopt naar boven terwijl de rode zone aan de bovenkant horizontaal loopt. De kans op een uitbraak naar boven was het grootst, en dat gebeurde begin vorige week. Zie blauwe cirkel.

Toch is er altijd kans op een fakeout. Dan zakt de prijs weer terug. Je kan van een breakout spreken als de doorbroken weerstand wordt getest als steun. En het lijkt erop dat dat het geval is geweest. De prijs is in de loop van de week weer gedaald en ketste af op het niveau wat voorheen nog een weerstand was. Daarna is de prijs enigszins zijwaarts gegaan; een teken van gezonde consolidatie.

Aan de bovenkant ligt een groene lijn: de MA-200. Het staat voor Moving Average en deze lijn berekent het gemiddelde van de afgelopen 200 candles. De lijn is al even aangeraakt en de kans is groot dat deze week de MA-200 weer opgezocht gaat worden. Een doorkruising zal opnieuw een positief signaal zijn. 

Oude bekende

Een andere indicator die veel gebruikt wordt, is de Fibonacci retracement tool. In de grafiek waarin elke candle voor 4 uur staat, zie je hoe goed deze lijnen gehonoreerd worden.

Deze indicator is ‘getrokken’ van de swing low op 14 maart tot de swing high op 28 maart. De lijnen ertussen geven percentages aan. Er heeft een terugval op de 38.20% lijn plaatsgevonden. Daarna ging de prijs omhoog en op het moment van schrijven wordt een hoger niveau getest: de 23.60% lijn. Als je deze grafiek een flink stuk zou uitzoomen, dan kan je zien dat deze ‘vloer’ ook in de periode 4 december tot 5 januari erg belangrijk is geweest. Deze lijnen staan dus niet alleen voor de huidige periode, maar ze kunnen regelmatig terugkomen.

Op deze manier wordt beetje bij beetje, level voor level, opgeschoven. Naar boven kijkend is 48.250 dollar (43.800 euro) een belangrijk level om in de gaten te houden. Daarna de 49.500 dollar (44.900 euro). Maar, april doet wat hij wil. Mocht de prijs toch verder dalen, dan is de zone waaruit de prijs vorige week is ontsnapt, snel bereikt. Het breken van deze vloer betekent dat de lente plaatsmaakt voor winterse buien en gure wind. Maar, zo ver is het nog niet. Voorlopig schijnt de zon.

Delen:

Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.