Analyse: bitcoin wordt gemanipuleerd

Bitcoin heeft niet genoeg kracht om een grote beweging naar boven te maken, dit hebben we wel gezien de afgelopen dagen. Dit heeft ongetwijfeld met de steeds sterker wordende dollar te maken (wat slecht is voor bitcoin). En ook de neerwaartse beweging van de aandelenindexen heeft negatieve invloed op de bitcoin koers. 

Misschien kunnen we nog een reden toevoegen. Toen ik vanochtend de grafiek bekeek, zag ik een patroon op de grafiek. Geen normaal patroon zoals een bearflag of rising wedge, maar een manipulatiepatroon. In deze analyse ga ik jullie vertellen over deze manipulatie. Aan de hand van een aantal afbeeldingen zullen we de de koers analyseren. 

Wyckoff

Het manipulatiepatroon wat ik op de grafiek tevoorschijn zag komen, is gebaseerd op de Wyckoff logica. Daarom beginnen we deze analyse met Richard Wyckoff: een analist uit de vorige eeuw die de aandelenmarkt bestudeerde met een technische benadering. Zijn succes is gebaseerd op het principe dat de markt in haar cycli vier verschillende fasen doorgaat die elkaar opvolgen. 

Allereerst de accumulatiefase. Deze fase start als de prijs op de bodem van de bearmarkt belandt. Langzamerhand begint men weer bitcoin te kopen, waardoor de volgende fase wordt aangewakkerd: de markup. Hier laat de koers een mooie stijging zien. 

Het model is keihard, want na een markup-fase volgt een distributiefase, waar de grote investeerders hun bitcoin verkopen. Echter, wel op zo’n manier dat de koers niet significant daalt, om zo de mensen proberen te laten denken dat de koers verder omhoog gaat. Op deze manier wordt er met de emoties van de mensen gespeeld. Uiteindelijk, wanneer velen op dat moment denken dat de koers omhoog zal gaan, zorgen de ‘marketmakers’ ervoor dat de de koers naar beneden knalt, en komen we in de markdown-fase. 

Vorig jaar zagen we deze 4 cycli heel duidelijk tevoorschijn komen op de grafiek van bitcoin (zie afbeelding hieronder). Pure manipulatie van de grote ‘marketmakers’ volgens het schema van Wyckoff. 

BTC/USD 1D

Goed, de bitcoinmarkt wordt zo nu en dan gemanipuleerd, maar waarom schrijf je nu een analyse hierover? 

Dit doe ik omdat ik nu verder ga inzoomen op de koers naar de huidige prijsactie. Wat we daar zien, is een mini distributiefase. Lang niet zo groot als we vorig jaar zagen. In dit geval gaat het slechts om een aantal weken. 

Distributie

Er zijn schema’s ontwikkeld op basis van de Wyckoff logica door een zekere Roman Bogomazov. Hij is een docent in het investeren en traden gebaseerd op de Wyckoff Methode. Overal op internet waren zijn schema’s te vinden toen de bitcoin koers vorig jaar werd gemanipuleerd in de accumulatie en distributiefase. 

Toen ik vanochtend de koersen bekeek zag ik ook heel duidelijk een patroon tevoorschijn komen die in een van zijn distributie schema’s te zien is.

In de afbeelding hierboven zien we een heel duidelijk en gedetailleerd patroon. Volledig uitgestippeld om de emoties van de mensen te bespelen. Zoals ik al eerder aangaf zijn distributiepatronen bedoeld om de investeerders te laten denken dat de koers nog verder omhoog gaat. Dat komt doordat de koers steeds hoger oploopt, terwijl de koers uiteindelijk naar beneden zakt. 

We pakken nu de huidige prijsactie erbij en gaan de twee afbeeldingen vergelijken. Ik gebruik hiervoor de termen die in de afbeelding staan. We laten de letters even voor wat ze zijn, want dit zou te ingewikkeld worden wanneer ik hier te diep op in ga. De koers maakt de eerste top bij ‘BC’, en zakt vervolgens en test een ondersteuning. Dan komt de koers bij ‘UT’. Deze top ligt net iets hoger dan BC. Vervolgens laat de koers een paar rode candles zien, maar niet helemaal tot aan de ondersteuning van ‘AR’. Hierop volgend komt ‘UTAD Test’. We zien dan dus drie steeds hogere toppen waardoor men steeds positiever wordt en hoop krijgt dat bitcoin zal blijven stijgen. Zoals je ziet in de afbeelding volgde een massale neerwaartse beweging na de laatste top. 

BTC/USD 4H

Bitcoin laat precies deze beweging zien de afgelopen weken. Er wordt dus behoorlijk gemanipuleerd op dit moment. Wanneer de koers het volledige patroon ziet uitspelen, is het heel waarschijnlijk dat bitcoin  richting de 18.900 dollar beweegt en hoogstwaarschijnlijk zelfs lager. 

Uiteraard kan alles veranderen in de cryptomarkt. We kunnen nooit iets met zekerheid zeggen, toch belangrijk om dit in de gaten te houden.

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Jongen zo te zien ben je net nat achter je oren en schrijf je wat spannende verhalen. Zoals ik vroeg, heb je dan nog wel vertrouwen in crypto. Als je papa en mama dit zag hadden ze je bij je kraagje genomen. Die willen niet dat je zo met je geld omgaat. Anders ben ik je papa figuur en zeg ik tegen jou niet doen. Zijn dure tijden

  1 september 2022
  • De wyckoff strategie en manipulatie is een feit.
   Het is een goed artikel.
   doe ergens anders neerbuigend

   1 september 2022
  • Zo meneer of mevrouw anoniem….je durft nogal. Hebben we iemand die wat jonger is en je reageert zo…dat laat alleen maar zien hoe jezelf te kort komt. Zet dan ook je naam erbij dan kunnen we jouw wat tips geven. Leeftijd tast je brein aan en middelen gebruik ook dus we kunnen de conclusie wel trekken dat je een latente drugsgebruiker van 50 plus bent.

   2 september 2022
 • Anoniem, waarom maak je het persoonlijk? Is sarren en pesten. Dat heb je toch helemaal niet nodig, en het maakt je een slechte ‘papa figuur’, gevaarlijk voor kwetsbaren als kinderen.

  Je kan een voorbeeld nemen aan de ‘jongen net nat achter de oren’ die zijn ‘spannende verhalen’ met zijn eigen naam en foto plaatst. Al snap ik dat je dat niet durft, ben zelf meestal ook niet zo dapper.

  Zelf lijkt het me heel waarschijnlijk dat de bitcoin koers (en zeker andere crypto koersen) beïnvloed wordt door, meestal legale manipulatie van (samenwerkende) grotere spelers. Vooral bij lagere handelsvolumes en bij hogere fear en greed waarden, waarden die er zelf mede door gemanipuleerd kunnen worden. Vooral in dalperiodes dus, want het is een manier voor dit soort spelers om ook dan goede winsten te behalen.

  Om het daadwerkelijk aan te tonen is wel meer onderzoek nodig dan de gelijkenis met zo’n Wykoff schema, maar dat is ook niet het doel van het stuk van de heer Castelijn. Hij wil ons wijzen op de gevaren die juist in dalperioden extra kunnen spelen. En dat is erg volwassen van een marktpartij die zelf baat heeft bij zoveel mogelijk handel. Ken eigenlijk geen bedrijf in NL die dat frank en vrij (open en eerlijk) doet, overal proef ik wel ergens dat eigenbelang meespeelt, hoe aardig en informatief men ook doet. Hier niet. Lijkt wel zonder agenda of vooringenomenheid.
  Enige valkuil wordt dan zelfingenomenheid. Pas daarvoor op, jongens! Hoort bij de halvingcyclus van mensen.

  1 september 2022
 • Ben het met je eens Johan. Je hoeft de btc jongen niet af te snauwen als een klein kind. Meneertje anoniem heeft wel 1 punt. Ik zou niet instappen. Bitcoin staat denk ik op instorten. Vergelijkbaar met de beurscrash in 1929. Werkelijk geen positief nieuws te vinden. Elke opleving zou kort zijn

  1 september 2022
 • Crypto bestaat bij de gratie dat men geloofd dat BTC of een andere munt ooit omarmd zal worden als nieuwe wereldmunt of alternatief voor de wereldmunt. Uiteindelijk zijn het overheden die middels regelgeving de ruimte voor dit alternatief vormen. De vraag is niet of crypto de toekomst is, maar welke digitale munt door de overheid omarmd wordt. Van de duizenden munten zullen de meeste over een aantal jaar niet meer bestaan. Het is dus een zeer speculatieve asset waarbij je gokt op de munt van de toekomst. Centrale banken zullen ook met eigen digitale munten komen, ook met technologisch innovatie e producten. Tot die tijd kun je goed verdienen aan opwaartse en neerwaardse patronen maar het kan ook altijd naar 0.

  1 september 2022
 • FederalReserve goed reactie.

  1 september 2022
 • Crypto is echt met 1.5 been in het graf. Verwacht dat de overige halve been in 2025 het graf zou treden. Iedereen heeft twee boten gemist 2009 en 2020

  1 september 2022
  • Wat voor een persoon ben jij ?
   Kom je dingen tekort in uw dagelijks leven ?
   Overal op reageren wat een leven leidt jij wel niet…
   Had leiden graag met een lange ij geschreven.

   2 september 2022
 • Crypto is op sterven na dood. Iedereen heeft de boot in 2009 en 2020 gemist.

  1 september 2022
 • Goed artikel, manipulatie komt op dit moment door de centrale banken en de overheden, die zien dat het monetaire systeem welke ze kunnen reguleren worden bedreigd door de “burgers” gemaakte crypto.

  Voorbeeld hiervan is de rechtzaak van de SEC tegen de ripple, i.p.v. crypto omarmen zijn ze bezig met crypto ten gronde richtten door rentes niet te verhogen, enorme inflatie en torenhoge energieprijzen. Het is een touwtrekspel waarbij ze een manier hebben gevonden waarvan de crypto’s afhankelijk zijn.

  2 september 2022
 • Goede post? Nee…hoogstwaarschijnlijk een copy/paste van een ander artikkel dat al even online staat. Zoals alle media is ook het crypto media wereldje niets anders dan het herkauwen van meningen en nieuws. En zeggen als dit uitspeelt is het hoogstwaarschijnlijk dat het naar 18.9k gaat is hetzelfde als: als het morgen bewolkt is is het mogelijk dat de zon niet zal schijnen, maar is wel kans op opklaringen.

  2 september 2022
 • Goed artikel??? Niet echt, eerder hoogst waarschijnlijk een copy paste van een andere posts dat al lang online staat. Zoals alle media is crypto “nieuws” niets anders dan het herkauwen van dezelfde posts.

  Zeggen dag als dit uitspeelt het hoogstwaarschijnlijk naar 18.9k zal gaan is hetzelfde als zeggen: morgen kan het bewolkt zijn en dan schijnt de zon niet, er is wel kans op opklaringen.

  Je kan ook evengoed zeggen dat ipv het Wykoff is dat het een accumulatieperiode is. Aan de andere kan als een wykoff bestaat uit 4 periodes en men uizoomt op de max macroscale is dat btc sinds conceptie in een volledige wykoff zit ( btc cyclus is toevallig ook 4j). En dat we nu voor jaren in de distributie fase gaan zitten. Stel de fed krijgt inflatie niet onder controle met afwisselende QT en QE kan het zijn dat btc de 100k niet haalt en na jaren “zijwaartse” bewegingen terug richting de sub 10k gaat….alles is mogelijk.

  Ook al geloof je met al je hart in een project, het kan altijd anders uitdraaien. Crypto is een religie geworden, no es bueno.

  2 september 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.