Analyse: Bitcoin wordt opnieuw gemanipuleerd

De bitcoin koers beweegt de afgelopen dagen rustig naar boven. Dat is op zichzelf een goed teken. De afgelopen weken en maanden hebben we namelijk grote stijgingen gezien binnen een paar uur, wat ertoe leidde dat de prijs daarna met dezelfde vaart naar beneden stortte. 

In deze analyse bespreken we de weerstanden die in het vooruitzicht liggen als bitcoin door blijft stijgen. Daarnaast zullen we een manipulatieschema bespreken dat belangrijk is bij de huidige prijsactie. Het lijkt er namelijk op dat de koers opnieuw gemanipuleerd wordt en dat kan in dit geval gunstig uitpakken voor de investeerders. 

Weerstand

Allereerst pakken we de dagelijkse grafiek erbij. Dit houdt in dat elke candle een dag is. De groene box valt als eerste op. Dit is de ondersteuning waar bitcoin de afgelopen maanden veel mee te maken heeft gehad. Na elke opwaartse beweging kwam de koers uiteindelijk weer in deze box om vervolgens weer een stijging te laten zien. 

BTC/USD 1D

Dat de koers opnieuw groene candles laat zien vanuit deze box betekent dat de ondersteuning nog steeds intact is. Toch zien we wel dat deze stijgingen van steeds kleiner formaat zijn. Dit betekent dat de ondersteuning afzwakt, en dat er steeds minder kopers bereid zijn om rond deze koers bitcoin te kopen. 

In 2018 zorgden deze steeds kleinere bewegingen ervoor dat de koers na enkele maanden door de ondersteuning zakte en een gigantische beweging naar beneden maakte. Dit hoeft niet opnieuw zo te gebeuren, maar wees je bewust van dit scenario. 

Het zou positief zijn wanneer de koers nu door blijft stijgen en boven de rode box weet te komen. Deze box heeft zich meerdere malen als aanzienlijke weerstand bewezen en het is dan ook van belang om deze box te heroveren en als ondersteuning te gaan vasthouden.

Manipulatie

Er is zeker een reden om aan te nemen dat de koers door kan blijven stijgen. En dan kom ik bij het tweede onderwerp van deze analyse: manipulatie. Zoals je misschien wel weet is de bitcoin koers de afgelopen jaren herhaaldelijk gemanipuleerd aan de hand van schema’s.  

Het gaat hierbij om Wyckoff manipulatie. Ik zal het nu even kort bespreken (voor een meer gedetailleerde beschrijving verwijs ik je naar een eerdere analyse). Goed, Richard Wyckoff was een analist uit de vorige eeuw die de aandelenmarkt bestudeerde met een technische benadering. Hij kwam erachter dat een markt 4 cycli kende. 

Het begint met een accumulatiefase waarin men langzamerhand begint met het kopen van bitcoin. Al snel volgt de volgende fase: de markup. Hier laat de koers een mooie stijging zien. Een distributiefase volgt op deze markup, waar de ‘marketmakers’ hun bitcoin gaan verkopen zonder dat het groot effect heeft op de koers. Ze willen ervoor zorgen dat veel mensen de bitcoins van hen overkopen, dus manipuleren ze de koers op zo’n manier dat het lijkt alsof de munt in waarde zal blijven toenemen. Velen kopen bitcoin, en niet lang daarna zakt de koers als een pudding ineen: de markdownfase. 

Zoals je hierboven ziet, heeft dit vorig jaar precies op deze manier plaatsgevonden. Heel veel mensen waren verschrikkelijk bullish tijdens de distributiefase en hadden niet door dat de ‘marketmakers’ hun bitcoin aan ons verkochten en niet veel later de koers ineen lieten zakken. 

Gaaf, maar waarom vertel je dit?

Het lijkt erop dat de koers op dit moment in een kleine accumulatiefase zit. Kijk maar naar de grafiek hieronder…

BTC/USD 4H

Bij deze afbeelding hoef ik niet veel te zeggen. Het spreekt aardig voor zich. Bitcoin lijkt de afgelopen weken nauwkeurig een accumulatieschema te volgen. Blijft de koers dit patroon herhalen, dan zou de prijs nu richting de 20.600 dollar moeten gaan bewegen. Hierna zou een kleine correctie plaats kunnen vinden, om vervolgens de weg voort te zetten richting de 22.000 dollar. Uiteraard is dit alles geen zekerheid. Maar wel zeker interessant om dit in de gaten te houden!

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan het verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • jongen ga gwn terug naar school en ga gwn een baantje. Hier verdien je geen ene bal aan, anders heb je nog meer schulden dan je studiegeld. er zijn mensen die nog erin geloven, vraag me af of zichzelf voor de gek houden hiermee of serieus zijn

  18 oktober 2022
  • Jan de goede hoop kan beter zelf terug naar school gaan. Wat voor zinnen schrijf jij joh. “ga gwn een baantje?” “vraag me af of zichzelf voor de gek houden?” Hoofdletters en punt vergeten. :S

   18 oktober 2022
   • Jan.
    ik heb vele vrienden blij gemaakt en geen ongelukkige. Zelfs miljonairs.

    Als je gaat investeren moet je slim zijn en geen ei. Dus als je de beleggings wereld zonder kennis in gaat heb je of geluk of je valt keihard.

    Dit is JUIST een koop moment en over een paar jaar met hype verkopen. Echter ga je troep kopen dan word je slachtoffer van de makers.

    Tevens is deze markt e orm interresant voor bedrijven. 24/7, veel goedkopere transacties mogelijk, sommige blockchains zijn vreselijk snel en veel betrouwbaarder.

    Dit is de dot.com bubble 2.0. Veel scam, maar uiteindelijk gaat iedereen over.
    Mocht dat sinds 2008 nog niet zijn overgekomen zou ik zeker wegblijven. Fijn dat mensen het normaal vonden om geen rente over je spaargeld te krijgen!

    19 oktober 2022
 • Jan de goede hoop kan beter zelf terug naar school gaan. Wat voor zinnen schrijf jij joh. “ga gwn een baantje?” “vraag me af of zichzelf voor de gek houden?” Hoofdletters en punt vergeten. :S

  18 oktober 2022
 • Bedankt, interessante analyse. Heb wel e.e.a. over whales gelezen die de koers beïnvloeden, dit klinkt een beetje zo. Wat me wel opvalt is dat de handelsvolumes extreem laag blijven. Bitcoin stond een tijdje 8ste of 12de op de bitvavo app, terwijl ze meestal bovenaan staan. Met zulke kleine volumes is het misschien ook makkelijker voor handelaren of whales om de koers te beïnvloeden (?) Tegelijk, zojuist is vanavond de koers toch weer een stukje teruggevallen. Ik denk dat als mensen niet teveel risico willen nemen, maar wel overwegen in te stappen, het misschien ook niet onverstandig is om af te wachten wat de FED nou uiteindelijk begin November met de rente gaat doen. Daar wordt veel over gespeculeerd, en mensen lijken een beetje optimistisch te worden, maar de FED zelf heeft nog niks gezegd over deze recente speculaties. Als ze hun beleid toch doorzetten kan dat misschien wel weer voor een plotselinge stevige teleurstelling zorgen.

  18 oktober 2022
 • Manipulatie is al een lange periode aan de gang met het resultaat dat de Bitcoin op termijn niet zal gaan stijgen.

  De oorzaak staat voor mij zo vast als een huis.
  Wereldwijd zijn er een groot aantal Spelers die heel veel Bitcoins in hun bezit hebben en gezamenlijk afstemmen “Complot” de koers bepalen. En daardoor dagelijks duizenden ofwel
  tonnen euro’s/dollars verdienen.

  Deze vorm van handelen zie je dagelijks plaatsvinden en er is niemand die dit tot opheden
  kan veranderen .

  Dus dagelijks verdienen de groot Bitcoin bezitters
  duizenden of wel tonnen aan euro’s/dollars

  Kortom het investeren door een kleine individuele
  speler is het water naar de zee brengen.

  19 oktober 2022
 • Het is één grote manipulatie en fraude

  19 oktober 2022
 • jullie censureren mij!!

  19 oktober 2022