Analyse: deze indicator zegt dat Bitcoin komende weken omhoog gaat

In deze analyse gaan we kijken naar een indicator die we al een tijdje niet hebben gebruikt: de Relative Strength Index (RSI). Dit is een indicator waarmee men kan bepalen of het een goed moment is om in te stappen, berekend door middel van de relatieve kracht.

De Relative Strenght Index

De RSI uit zich als de paarse lijn in de onderstaande grafiek. Het vertegenwoordigt de sterkte van de afgelopen 14 candles. In dit geval dus de wekelijkse candles. Daarnaast zie je in deze grafiek de belangrijkste prijslevels (weergegeven als blauwe zones). Zoals je kan zien heeft Bitcoin de bovenste twee levels verloren als support.

Er zijn twee manieren om de RSI te gebruiken om het koersverloop te voorspellen. De RSI heeft een schaal van 0 tot 100, die aangeeft hoe sterk de kracht is van de candles. Wanneer de indicator onder de 30 komt, noemt men dat het ‘oververkochte’ gebied. Dit is een plek waarbij er een prijsverandering plaats kan vinden. De RSI was onder de 30 gekomen, maar beweegt zich daar nu weer boven. Voor velen was dit al plek om Bitcoin bij te kopen.

Bullish divergentie voorspelt opleving

Bij dit soort momenten kan daarnaast ook voorspeld worden of Bitcoin weer omhoog gaat in zijn neerwaartse trend. Wanneer de Bitcoin koers omlaag beweegt – met lagere lows en lagere highs – noem je dat dat zo’n neerwaartse trend, en om de ‘opleving’ te spotten, gebruikt men een bullish divergentie (zie blauwe strepen in de onderstaande grafiek). Dit is een manier om te kunnen zien wanneer de koers even een opleving kan krijgen.

Hoe vind ik zo’n divergentie?

Om een bullish divergentie te spotten, kijk je of deze indicator een hogere low maakt, terwijl de koers van Bitcoin een lagere low maakt. Dit noem je een bullish divergentie.

Dit wordt door velen gebruikt om een eventueel dal te voorspellen tijdens een lager laagtepunt; zoals nu bij Bitcoin. De koers maakt een lager laagtepunt, maar de RSI beweegt – met zijn laagtepunten – omhoog. Dit kan de prijs weer boven de blauwe zone duwen (18.000 dollar). Dit hoeft niet het echte scenario te zijn, maar het verleden leert ons dat het vaker wel dan niet gebeurt.

Hierdoor kan het zijn dat Bitcoin weer boven de blauwe zone komt, wat erg goed zou zijn voor de rest van het koersverloop. Waarom dit is, kan je lezen in mijn vorige analyse.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.