Bitcoin nieuws

Analyse: deze indicator zegt dat Bitcoin komende weken omhoog gaat

In deze analyse gaan we kijken naar een indicator die we al een tijdje niet hebben gebruikt: de Relative Strength Index (RSI). Dit is een indicator waarmee men kan bepalen of het een goed moment is om in te stappen, berekend door middel van de relatieve kracht.

De Relative Strenght Index

De RSI uit zich als de paarse lijn in de onderstaande grafiek. Het vertegenwoordigt de sterkte van de afgelopen 14 candles. In dit geval dus de wekelijkse candles. Daarnaast zie je in deze grafiek de belangrijkste prijslevels (weergegeven als blauwe zones). Zoals je kan zien heeft Bitcoin de bovenste twee levels verloren als support.

Er zijn twee manieren om de RSI te gebruiken om het koersverloop te voorspellen. De RSI heeft een schaal van 0 tot 100, die aangeeft hoe sterk de kracht is van de candles. Wanneer de indicator onder de 30 komt, noemt men dat het ‘oververkochte’ gebied. Dit is een plek waarbij er een prijsverandering plaats kan vinden. De RSI was onder de 30 gekomen, maar beweegt zich daar nu weer boven. Voor velen was dit al plek om Bitcoin bij te kopen.

Bullish divergentie voorspelt opleving

Bij dit soort momenten kan daarnaast ook voorspeld worden of Bitcoin weer omhoog gaat in zijn neerwaartse trend. Wanneer de Bitcoin koers omlaag beweegt – met lagere lows en lagere highs – noem je dat dat zo’n neerwaartse trend, en om de ‘opleving’ te spotten, gebruikt men een bullish divergentie (zie blauwe strepen in de onderstaande grafiek). Dit is een manier om te kunnen zien wanneer de koers even een opleving kan krijgen.

Hoe vind ik zo’n divergentie?

Om een bullish divergentie te spotten, kijk je of deze indicator een hogere low maakt, terwijl de koers van Bitcoin een lagere low maakt. Dit noem je een bullish divergentie.

Dit wordt door velen gebruikt om een eventueel dal te voorspellen tijdens een lager laagtepunt; zoals nu bij Bitcoin. De koers maakt een lager laagtepunt, maar de RSI beweegt – met zijn laagtepunten – omhoog. Dit kan de prijs weer boven de blauwe zone duwen (18.000 dollar). Dit hoeft niet het echte scenario te zijn, maar het verleden leert ons dat het vaker wel dan niet gebeurt.

Hierdoor kan het zijn dat Bitcoin weer boven de blauwe zone komt, wat erg goed zou zijn voor de rest van het koersverloop. Waarom dit is, kan je lezen in mijn vorige analyse.

Deel
Kasper Wienk

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Recente artikelen

Crypto recap 2 februari: ETH en BTC stijgen na renteverhoging, en Bitcoin geaccepteerd in Zuid-Afrika

In deze video behandelt Axel de laatste ontwikkelingen in de crypto markt. Dit doet hij…

5 uur geleden

Ex-adviseur Chinese centrale bank: heroverweeg crypto-ban

Huang Yiping, een voormalig adviseur van de People's Bank of China (PBoC), vindt dat de…

7 uur geleden

Bitcoin analyse: mogelijk meer groene candles in het vooruitzicht

In mijn analyse van afgelopen dinsdag bespraken we twee scenario's: een bullish en een bearish…

9 uur geleden

Zuid-Afrikaanse retail-gigant accepteert Bitcoin in 1.628 winkels door het hele land

De Zuid-Afrikaanse boodschappenboer Pick n Pay accepteert vanaf nu Bitcoin-betalingen via het Lightning Network in…

11 uur geleden

Meta CEO Zuckerberg blijft ondanks verlies van 13,7 miljard dollar geloven in de Metaverse

Het Meta van CEO en oprichter Mark Zuckerberg blijft ondanks een verlies van 13,7 miljard…

12 uur geleden

Bitcoin, Ethereum en andere crypto’s stijgen na renteverhoging Verenigde Staten

Bitcoin steeg vannacht heel even naar 21.800 euro en Ethereum was vannacht zelfs 1540 euro…

15 uur geleden