Analyse: dit is de belangrijkste indicator voor bitcoin

Het is donderdagmiddag en dat betekent dat het weer tijd is voor een nieuwe analyse. Vandaag hebben we het kort over de belangrijkste lijn in deze bearmarkt. Dit is een aflopende lijn waar bitcoin gigantische weerstand van ondervindt. Daarnaast pakken we de S&P 500 erbij (aandelenindex van de 500 grootste bedrijven in de VS), en vergelijken we bodemvormingen met die van bitcoin. 

De lijn

De koers hangt nu rond hetzelfde niveau als de afgelopen dagen. Het lukt maar niet om boven de 20.000 dollar te blijven. Dit heeft meerdere oorzaken, maar één daarvan is de sterkte van de dollar. De dollar blijft sterker worden vergeleken met bijvoorbeeld de euro of de Britse pond. In de geschiedenis van bitcoin zien we dat bitcoin slecht presteert wanneer de dollar toeneemt in sterkte. 

Toch zijn er meer redenen waarom de koers niet mooie stijgingen laat zien. We zien dat er een aflopende lijn te trekken is vanaf de top, die gevormd is in november vorig jaar, tot nu toe. Bitcoin is twee keer boven deze lijn geweest, maar kon deze beweging niet vasthouden en zakte hier al snel weer onder. Meerdere malen is deze lijn getest als weerstand, en meer dan zes keer afgewezen. Ook deze maand is dit gebeurd rond de 22.700 dollar.  

BTC/USD 1D

Je kunt dus wel stellen dat het noodzakelijk is voor de bitcoin koers om deze lijn te doorbreken en hier boven te blijven. Pas dan kunnen we onze blik werpen op hoge koersdoelen. Gaat bitcoin deze lijn opnieuw testen en breken we uit boven deze lijn, dan is het belangrijk dat dit gepaard gaat met veel volume. Dit betekent namelijk dat veel mensen bitcoin kopen en ervan overtuigd zijn dat we nu echt boven deze weerstandslijn blijven, en weer een beweging naar boven kunnen zien. 

Tot op vandaag is het echter niet gelukt en moeten we het helaas doen met een 19.000 dollar bitcoin. De kans is zeker aanwezig dat een bodem gevormd is, en dat de lijn binnenkort opnieuw getest wordt en doorbroken. Toch denk ik dat de huidige economische omstandigheden dit niet toelaten. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de S&P 500. Zoals ik al zei in de inleiding is dit een aandelenindex van de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten. 

S&P 500

Vergelijken we de koersen van bitcoin en de S&P 500, dan komen we op de grafiek die je hieronder ziet. De bovenste koers is de koers van bitcoin, en de koers in het oranje is van de aandelenindex. Ik heb drie momenten van bodemvorming gemarkeerd met drie blauwe lijnen. De eerste blauwe lijn is de bodem van de bearmarkt in 2018. Bitcoin en de S&P 500 vonden bijna op hetzelfde moment een bodem. Dit geldt ook voor de covid-crash (tweede blauwe lijn), en ten slotte ook de lokale bodem die we zagen in juni dit jaar (derde blauwe lijn). Wat nu echter opvalt, is dat de S&P 500 een paar dagen geleden een lager dieptepunt heeft gemaakt, maar bitcoin nog niet…

BTC/USD 1D en SPX 1D

De vraag is dus nu of bitcoin ook een lager dieptepunt gaat maken net als de S&P 500. Als de geschiedenis de enige indicator is, dan is de kans groot dat dit gebeurt. Stel bitcoin zakt onder de 17.500 dollar, dan moeten we helaas een stuk verder naar beneden kijken. 

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Kasper bitcoin is dooooood

  29 september 2022
 • Wat een onzin: de botcoin moet eerst omhoog voordat ie verder omhoog kan.
  Technische analyse is het voorspellen van het verleden.
  Ga de dijken verhogen ofzo.

  29 september 2022
 • ga dijken bouwen, wel geinig

  29 september 2022
 • meer rendement dan bitcoin monenteel

  30 september 2022
 • December 2022 en 2023 zal Bitcoin een koers hebben dat niet over de 24000€ zal stijgen! Tegen December 2024 zal Bitcoin weer hooge toppen scheren en zal boven de 40000€ stijgen! Dit komt al door de halvering van Bitcoin die ze uitbrengen. Als de aanbod verminderd en de vraag naar Bitcoin hetzelfde blijft of zelfs stijgt dan zullen de Bitcoin automatisch stijgen

  1 oktober 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.