Analyse: dit is waarom Bitcoin kan stijgen

Bitcoin beweegt langzaam maar zeker omhoog. De afgelopen tijd is er nauwelijks volatiliteit merkbaar op de grafiek van de grootste cryptomunt, maar toch lijkt er een richting te zijn gekozen. Het zal echter geen makkelijke rit worden op de weg naar boven …

In de analyse van vandaag bespreek ik kort de weerstanden. Daarnaast pak ik de dominantie van de stablecoin USDT erbij. Dit is een grafiek die laat zien hoeveel procent van de totale marktkapitalisatie van crypto in deze stablecoin zit. Hier komen we een aantal interessante dingen tegen die ons een bevestiging kunnen geven voor een toekomstige beweging voor Bitcoin. 

Welke weerstanden zijn belangrijk?

Op dit moment kunnen we het aantal weerstanden reduceren tot twee. Op het eerste gezicht lijken ze beiden niet zo heel spannend. Toch heeft de koers veel moeite om door deze prijsniveaus heen te stoten. 

BTC/USD

Bitcoin heeft de onderste rode lijn gisteren opnieuw getest. Helaas ook voor de zoveelste keer is deze weerstand afgewezen. Het is dus nu oppassen geblazen: blijft de koers nu rond de 16.800 dollar hangen, dan kan er opnieuw een poging gedaan worden om de weerstand te doorbreken. Zien we echter binnen korte tijd toch een grote rode candle ontstaan, dan moeten we helaas echt een stuk lager gaan kijken. In dat geval zal een prijsniveau als de 15.800 dollar weer in beeld kunnen komen. 

Tot nu toe is dit echter nog niet relevant. Er is altijd een mogelijkheid dat de koers door de weerstand heen stoot. In het geval van een mooie groene candle komen we al snel dichtbij de 18.000 dollar. Dit is een heel belangrijk prijsniveau voor Bitcoin om te herclaimen. Vanaf daar kunnen we namelijk een veel grotere opwaartse beweging inzetten. 

Bitcoin en USDT dominantie

Zoals ik in de inleiding aangaf kijken we vandaag naar een grafiek waarop de dominantie van de stablecoin USDT is weergegeven. Als we deze grafiek vergelijken met de Bitcoin koers van de afgelopen jaren, dan ontstaat de afbeelding hieronder. 

USDT.D 1D en BTC/USD 1D

De oranje lijn is de Bitcoin koers en de zwarte lijn is de koers van de stablecoin. Zoals je ziet is er een zeer sterke correlatie tussen deze twee. Stijgt de Bitcoin koers, dan daalt de dominantie van USDT. En omgekeerd is dit uiteraard ook het geval. 

Dat de stablecoin de afgelopen tijd in een grote opwaartse trend zit, is niet iets om verbaasd over te zijn. Veel investeerders hebben hun Bitcoins omgeruild voor USDT de afgelopen maanden. In bearish tijden is het namelijk veel veiliger om je geld in een stablecoin te hebben, omdat je geld op deze manier altijd dezelfde waarde behoudt. 

De grafiek van USDT is bearish

Als we wat meer inzoomen op de grafiek van de USDT-dominantie, dan zien we al snel dat deze er niet heel rooskleurig uitziet. De koers laat een dubbele top zien, en dat is een bearish signaal. 

USDT.D 1D

Als de stablecoin in de komende weken inderdaad wat procenten in dominantie gaat verliezen, dan zal dit wel eens heel positief voor Bitcoin kunnen uitpakken. Een trendommekeer voor de USDT-dominantie lijkt aanstaande. Zal dit voor Bitcoin het begin zijn van een mini-bullrun?


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Weer suggestief en onvolledig.

    5 januari 2023