Analyse: dit scenario is dramatisch voor Bitcoin

Gisteren corrigeerde de Bitcoin koers zich met een aantal honderd dollar. Dat is heel normaal na een stijging van meer dan 25%. Het is echter wel van belang om op de hoogte te zijn van de prijsniveaus waarop de koers mogelijk ondersteuning kan vinden, mocht de koers nog iets lager bewegen.

De belangrijke prijsniveaus

In de analyse van vandaag bespreken we allereerst een zeer sterke ondersteuning: de 18.300 dollar. Mocht de koers naar deze ondersteuning terug bewegen, dan zal Bitcoin zeker een dikke 10% moeten inleveren. De grootste cryptomunt hoeft uiteraard niet helemaal naar dit niveau te zakken. Het is ook heel goed mogelijk dat deze voldoende ondersteuning ondervindt van de 200 Day SMA. Dit is een indicator die de 200 dagkoersen van Bitcoin bij elkaar optelt en hiervan het gemiddelde neemt. Hierbij ontstaat een lijn die heel belangrijk is gebleken in de koersgeschiedenis. 

BTC/USD 1D

Allereerst zien we dat de rode lijn op de grafiek hierboven is afgewezen. De weerstand blijkt op dit moment te groot, en het lukt maar niet om een candle boven dit prijsniveau te sluiten. De koers lijkt een paar belangrijke levels te willen testen voordat deze verder omhoog beweegt. 

De eerste belangrijke ondersteuning op de weg naar beneden, ligt rond de 19.550 dollar. Dit is de indicator die ik in de inleiding al noemde: de 200 Day SMA. Dit is een belangrijke lijn. In een bullmarkt functioneert deze lijn vaak als ondersteuning. In een bearmarkt wijst de grootste cryptomunt deze indicator vaak af als weerstand. Nu de koers boven deze lijn is geschoten, is het heel goed mogelijk en zelfs van belang dat deze nu de indicator test als ondersteuning. Vanuit daar zou dan een verdere opwaartse beweging gerealiseerd kunnen worden. 

Welke richting kiest Bitcoin?

Makkelijke vraag, zou je kunnen zeggen: Bitcoin heeft de weg omhoog gekozen! Toch wil ik je wel erop attenderen dat de opwaartse beweging die de cryptomarkt op dit moment laat zien, volledig in lijn is met de dotcom vergelijking. Dat is niet een bepaald positief gegeven.

In de afbeelding hieronder zien we twee grafieken. De bovenste grafiek is van de NASDAQ (aandelenindex van de technologiesector) rond het jaar 2000. En de onderste grafiek visualiseert de totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt. 

NASDAQ & CRYPTOCAP 

Wat allereerst opvalt, is dat in beide gevallen een top gevormd is op de 3 biljoen dollar marktkapitalisatie. Dit betekent dat de totale markt 3 biljoen dollar waard was. De NASDAQ zag in het jaar 2000 een top en kwam vanaf dat moment in een neerwaartse beweging terecht. In de daling zien we echter wel een aantal tijdelijke opwaartse bewegingen. De eerste beweging was 40% in grootte. De cryptomarkt liet begin vorig jaar ook precies deze stijging zien. Rode candles volgden en zorgden voor een nieuw laagtepunt. De tweede stijging was 53%. Ook dit zien we terug op de grafiek van de cryptomarkt. 

Op dit moment zit de totale cryptomarkt in een opwaartse beweging. Gaat de vergelijking op, dan zou dit een opwaartse beweging zijn van ongeveer 59 procent. Dit zou echter niet het begin markeren van een bullrun. Nee, zoals je ziet volgde een lager laagtepunt op de grafiek van de NASDAQ na deze stijging. 

Gebeurt dit ook op de grafiek van de cryptomarkt, dan zal dit zeer negatief zijn voor Bitcoin. Een nieuw laagtepunt zou de grootste cryptomunt helemaal naar de 13.000 dollar kunnen brengen …


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.