Analyse: dit zegt de correlatie tussen bitcoin en de dollar index

De laatste weken en maanden zien we bij bitcoin een neerwaartse trend. Het zijn tijden waarin veel investeerders geld verliezen, en waarbij er veel onzekerheid heerst op de markt.

Aan de andere kant is bijvoorbeeld de sterkte van de dollar juist in een opwaartse trend. Is er een omgekeerde correlatie te vinden is tussen de sterkte van de dollar en bitcoin? In deze technische analyse wil ik daar een blik op werpen.

Wat is de dollar index?

De sterkte van de dollar wordt uitgedrukt in DXY. Dit is een index die de sterkte van de dollar meet ten opzichte van zes andere wereldwijde valuta’s: EURO, GBP, CHF, YEN, CAD en SEK. Deze valuta’s hebben elk een ander gewicht. De euro heeft een groter gewicht aangezien deze munt groter is dan de andere.

De DXY-index stijgt wanneer de dollar sterker wordt. Dus wanneer bijvoorbeeld de euro tegenover de dollar daalt, dan krijg je dus voor die ene dollar meer euro’s. Dat geeft aan dat je met een dollar meer kunt kopen.

We zien ook dat de dollar sinds half 2021 veel sterker is geworden, en dat is te verklaren. In Europa is de euro bijvoorbeeld zwakker geworden door onder andere de oorlog en spanningen. 

DXY 1W

De correlatie

Dan is het nu tijd om de grafiek van de DXY en bitcoin te vergelijken om erachter te komen waar die correlatie nu zit, en hoe dat eruit ziet. Daarvoor zal ik de twee grafieken onder elkaar plaatsen. 

BTC/USD 1W en DXY 1W

De bovenste grafiek is de koers van bitcoin, de grafiek daaronder de DXY. Wat we heel erg duidelijk zien is dat wanneer de dollar in een neerwaartse trend zit, dan presteert bitcoin zeer goed. Kijk maar naar de eerste rode pijl; bitcoin schiet omhoog in 2017, terwijl de dollar zeer zwak is. 

Als de dollar echter in een opwaartse trend zit, zoals we op dit moment zien, dan laat bitcoin een significante neerwaartse trend zien. En dat hebben we wel gemerkt in de afgelopen weken en maanden. 

Het zou voor bitcoin dus heel gunstig zijn als we binnen korte tijd een top zien met de DXY, en dat de dollar index weer richting lagere levels gaat. Zoals we zagen is de kans dan groot dat er dan meer ruimte is voor een opwaartse trend voor bitcoin. 

Topvorming

Het lijkt erop dat het nog wel even kan duren voordat de dollar index een top zal gaan vormen. We zitten al jaren in een soort opwaarts kanaal, waarbij de DXY genoeg ruimte heeft om verder te stijgen.

Totdat we een top vormen en in een neerwaartse trend terechtkomen bij de dollar, zal bitcoin hoogstwaarschijnlijk niet veel beweging omhoog laten zien. 

DXY 1W

Natuurlijk is de sterkte van de dollar niet de enige indicator om naar te kijken. Er zijn veel meer factoren die de trend van bitcoin bepalen. Toch is deze omgekeerde correlatie wel heel belangrijk. Als de dollar stijgt, komt bitcoin in een neerwaartse trend. 

Voor nu blijven we opwaartse trend van de dollar index in de gaten houden. Blijft deze trend intact, dan is de kans groot dat bitcoin óf zijwaarts gaat, of meer rode candles gaat laten zien de komende maanden. 


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Misschien naast correlatie ook even kijken naar een eventueel causaal verband. Alleen correlatie zegt namelijk niet zo veel…

    30 juni 2022