Analyse: een beslismoment voor Bitcoin

Bitcoin staat momenteel een half procent in het rood, en de prangende vraag die voorligt is of dit het begin is van een neerwaartse beweging. De afgelopen tijd beweegt de koers tussen een ondersteuning en weerstand en lijkt volatiliteit verleden tijd. 

Vandaag kijken we allereerst naar de belangrijke prijsniveaus die de koers tegen is gekomen en tegen zal gaan komen. Daarnaast pakken we opnieuw de grafiek van de dollar erbij. De dollar is de afgelopen tijd heel cruciaal gebleken in het bepalen van de trend van Bitcoin. Op dit moment heeft de grootste munt een opwaartse beweging ingezet. Meestal heeft dit een zeer negatief effect op de grootste cryptomunt. 

De twee boxen

Wil je de afgelopen 20 dagen kort samenvatten, dan hoef je slechts twee boxen te tekenen. Al lange tijd beweegt de Bitcoin zijwaarts tussen de rode box (weerstand) en de groene box (ondersteuning). Soms lijkt het even alsof de koers in een van beide richtingen uitbreekt, maar al snel blijkt dat de koers toch liever in de range tussen de 16.500 en de 17.000 dollar beweegt. 

BTC/USD 4H

Er zijn daardoor maar twee scenario’s mogelijk. Heel simpel gezegd: of de koers breekt uit naar boven, of hij zakt door de ondersteuning. 

Op dit moment heeft Bitcoin de rode box een heel aantal keren getest. Al die keren is de koers hard afgewezen. Vaak zagen we dat het slechts enkele uren duurde totdat de koers inzakte als een pudding. Het zal dus zeker geen makkelijke opgave worden om door te stoten naar boven en de weerstand te verbreken.

Toch moeten we de ondersteuning ook zeker niet onderschatten. Zoals je ziet, is de groene box ook een aantal keer zeer succesvol getest. Blijft de ondersteuning intact, dan kunnen we opnieuw een poging doen om de weerstand te doorbreken. 

Het negatieve effect van de dollar

We moeten echter wel rekening houden met de trend van de dollar. Zoals je misschien wel weet is er een sterke omgekeerde correlatie tussen de dollar en Bitcoin. Ik ben me ervan bewust dat ik al een aantal keer geschreven heb over deze correlatie, maar het blijft relevant en beslissend voor de trend van Bitcoin. 

Zoals ik begin deze week aangaf, ziet de grafiek van de dollar er bullish uit. De koers testte succesvol een belangrijke ondersteuning en schoot vanaf daar omhoog. 

DXY 1W

Een sterker wordende dollar is zeer slecht voor Bitcoin. Het zou daarom van cruciaal belang zijn dat de dollar de ondersteuning verliest in plaats van succesvol test. Dit kan namelijk het begin inluiden van een veel grotere neerwaartse trend: een positief signaal voor Bitcoin!

Echter ziet het er momenteel niet zo rooskleurig uit voor Bitcoin. De dollar heeft gisteren op weg naar boven een belangrijke weerstand overbrugd, en blijft omhoog bewegen. Dit is een van de redenen waarom de grootste cryptomunt de komende weken wel eens wat procenten zou kunnen gaan inleveren. Uiteraard zijn dit geen zekerheden. Toch is het cruciaal om de trend van de dollar in de gaten te houden, wil je de prijsactie van Bitcoin beter begrijpen. 

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • dag Alexander, ik lees van meerdere analisten dat de dollar koers zoveel invloed heeft op Bitcoin. echter lijkt het er coor mij op dat wanneer de dolllar koers omhoog gaat het meer invloed heeft dan wanneer de dollar koers daalt. deel jij dat inzicht ook? bepaalde afhankelijkheden zoals de Nasdaq stijging of daling lijkt hetzelfde te tonen. Ik zie dat zo maar hoor er niks over.

    6 januari 2023

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.