Analyse: een zwakkere dollar betekent een sterkere bitcoin

De afgelopen twee dagen zagen we groene candles verschijnen op de grafiek. Op dit moment is een bitcoin ongeveer 20.000 dollar waard, en dat betekent dat de koers 71% lager staat dan het hoogtepunt in november vorig jaar. 

Bitcoin en de dollar

In deze analyse werpen we een blik op de weerstanden die in het vooruitzicht liggen. Nu de bitcoin koers een beweging naar boven laat zien, is het van belang om op de hoogte te zijn van levels die deze stijging een halt kunnen roepen. Daarnaast pakken we de sterkte van de dollar erbij.

Zoals ik al eens heb gezegd in eerdere analyses, is er een omgekeerde correlatie tussen de grootste cryptomunt en de dollar. We zien de afgelopen jaren dat bitcoin slecht presteert wanneer de dollar sterker wordt, en omgekeerd is dat van dezelfde orde. De trend van de DXY (sterkte van de dollar) zegt dus heel veel over de trend van bitcoin. Daarom is het goed om hier een blik op te werpen en te kijken wat we hiervan kunnen leren. 

Belangrijke levels

Allereerst pakken we de dagelijkse grafiek erbij. Zoals je ziet, beweegt bitcoin al sinds juni rond dezelfde levels. Het lukt maar niet om een significante beweging te laten zien. Toch zien we enkele belangrijke ontwikkelingen op de grafiek.

Allereerst is de groene box nog steeds sterk genoeg om de rode candles tegen te houden. Deze box is al een heel aantal keer als ondersteuning getest, en tot op dit moment zeer succesvol. Eind september werd het spannend toen de koers bijna de 18.000 dollar raakte. Niet veel lager lag namelijk het lokale dieptepunt. We zien nu echter groene candles uit deze box, en daardoor kunnen we nu naar hogere levels kijken.

Kijken we naar hogere levels, dan zijn weerstanden van groot belang. We zien een belangrijke weerstand op de grafiek hieronder: een rode aflopende lijn. Deze weerstandslijn is al twee maal getest, maar het lukte bitcoin niet om hierboven te bewegen. 

BTC/USD 1D

De toekomstige beweging zal laten zien welke van de twee doorbroken gaat worden. Zal bitcoin de weerstandslijn gaan doorbreken, dan lijkt het erop dat de absolute bodem gevormd is op de 17.500 dollar. Is deze opwaartse beweging van korte duur, dan zou het verliezen van de groene box als ondersteuning ruimte vrij maken voor veel rode candles. Er is namelijk niet veel ondersteuning te vinden tussen de 17.500 en de 13.000 dollar.

DXY

De sterkte van de dollar (uitgedrukt in DXY) laat op dit moment rode cijfers zien, en dat zal onder andere kunnen verklaren waarom bitcoin een beweging naar boven maakt. Zoals je ziet in de afbeelding hieronder, is het heel goed mogelijk dat de DXY dichtbij een top beweegt, of deze al gevormd heeft. De koers zit de afgelopen maanden in een parabolische trend, en zoals ik in een analyse van 30 juni aangaf, is de kans zeker aanwezig dat de rode weerstandslijn deze trend een halt toeroept. 

DXY 1W

Nu is het heel belangrijk om de dollar in de gaten te houden. Blijft de weerstandslijn intact en wordt de dollar zwakker, dan zal dit heel positief zijn voor bitcoin. Het is dan mogelijk dat de aflopende weerstandslijn die we op de grafiek van bitcoin zien, verbroken wordt en nieuwe hoogtes in het vooruitzicht liggen. Breekt de DXY echter de weerstandslijn, dan zal de groene box van bitcoin aanzienlijke moeite hebben om een neerwaartse beweging te voorkomen. 

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.