Analyse: gaat Bitcoin eindelijk de 18.500 dollar heroveren?

Gisteren heeft Bitcoin zich weer van zijn beste kant laten zien. Na tientallen saaie dagen sprong de munt binnen een paar uur met bijna 5 procent omhoog. Hierdoor lijkt het alsof Bitcoin een hele belangrijke weerstand gaat doorbreken: de 18.500 dollar.

Terug in de blauwe zone

Om dit te analyseren pakken we de wekelijkse grafiek van de Bitcoin koers erbij. Hierbij staat elke candle voor 7 dagen. We zien in onderstaande grafiek de koers die helemaal teruggaat naar 2017, en sinds deze datum zijn er drie belangrijke zones ontstaan (in het blauw).

Op dit moment zit Bitcoin tussen de middelste en de onderste zone (18.500 en 12.000 dollar). Het leek erop dat de koers eerst verder zou zakken naar 12.000 dollar, omdat de middelste zone van 18.500 dollar zijn functie als support verloor. Maar na weken van zijwaartse beweging lijkt een ander scenario te ontstaan.

Het is Bitcoin namelijk gelukt om weer in de middelste zone te belanden. Dit duidt erop dat de koers een poging wil doen om deze zone – die nu als weerstand dient – te heroveren. Het is hierbij belangrijk dat er een dagelijkse candle boven het blauwe weet te sluiten. Hiervoor kunnen we beter een grafiek erbij pakken van een kleiner tijdsframe: de dagelijkse grafiek.

Ingezoomd

In de onderstaande afbeelding kunnen we beter zien dat deze zone eerst een ondersteuning was. Dit betekent meestal dat het vervolgens een weerstand wordt als de koers hier doorheen breekt. Het is daarom ook mogelijk dat dit een laatste opleving is voordat de koers verder omlaag gaat, maar daarom moeten we de grafieken nauw in de gaten houden.

Zoals ik eerder benoemde kan een dagelijkse (en daarna hopelijk ook een wekelijkse) candle boven deze zone sluiten. Dit zou betekenen dat alle verkooporders – van mensen die denken dat Bitcoin verder naar beneden gaat – gevuld zijn. Voor de mensen die dit weinig zegt: er zijn in dit geval dus meer kopers dan verkopers rond een koers van 18.500 dollar, waardoor Bitcoin zeer waarschijnlijk verder omhoog zal gaan.

In het meest positieve scenario hebben we dan ook de ultieme bodem van 2022 al bereikt, en kunnen we hopelijk vooruitblikken op een bullish 2023. Maar daarvoor moet er wel eerst een bevestiging komen dat de kopers in een meerderheid zijn. Een vervolg op deze analyse lees je vrijdag, met hopelijk goed nieuws voor de rest van het koersverloop.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Kasper,

  Weer een intressant stukje proza van jouw hand.
  Ik lees het al het crypto nieuws met veel intresse.
  Mag zelf ook graag schrijven, heb alleen niet de nodige kennis nog, om over de cryptomunt te schrijven.
  Aspiraties heb ik zéker.
  Vriendelijke groet

  16 december 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.