Analyse: gaat bitcoin op korte termijn omhoog?

Bitcoin zit alweer een flink aantal dagen te niksen. Met een koers die varieert van ongeveer 18.500 tot 20.000 dollar, is er de hele week nog niks spannends gebeurd. In deze analyse gaan we kijken of daar iets van verandering in zal komen.

110 dagen in luilekkerland

Bitcoin heeft al 110 dagen nauwelijks iets gedaan. In deze periode is de prijs wel van 17.500 naar 25.000 dollar gegaan, maar de koers blijft vooral rond de 19.000 dollar hangen. In de onderstaande dagelijkse grafiek – waarbij elke candle voor 24 uur staat – kunnen we dat duidelijk zien.

Het gebeurt zelden dat bitcoin zo weinig beweegt in zo’n groot tijdsbestek, dus het is aannemelijk dat de koers binnenkort wel weer wat trucjes uit zal halen. De vraag is alleen of dit positief of negatief gaat zijn voor de koers. Om dit beter in te kunnen schatten, pakken we een andere grafiek erbij.

Twee ondersteuningen

Hier zien we de bitcoin koers, maar alleen niet op de dagelijkse grafiek. In onderstaande afbeelding staat elke candle voor 4-uur. Voor de rest zie je een roze zone en een paarse zone; dit zijn plekken waar de koers onlangs ondersteuning vond.

De bitcoin koers heeft eerst ondersteuning gevonden op de roze zone. Hier werd in 2017 een all time high gemaakt (hoogste punt ooit). Het gebeurt namelijk vaker dat oude toppunten ondersteuning bieden als de koers er voorbij beweegt. Deze zone kan je beter zien in deze analyse.

Als we kijken naar deze afbeelding, zien we ook dat er in de roze zone een andere (paarse) zone staat. Deze zorgt er al sinds het begin van deze maand voor dat bitcoin niet onder de 18.000 dollar zakt. Aan de ene kant is dit een goed teken, want anders was de prijs al slechter geweest, maar aan de andere kant kan dit in de toekomst een gevaar vormen.

Als bitcoin vaker terugkomt bij die zone, zijn er steeds minder mensen die op die plek bitcoin willen kopen. Een logisch vervolg is dat de koers er doorheen zakt als alle koop-orders gevuld zijn. Dit hoeft niet te gebeuren bitcoin omhoog gaat, maar het is goed om rekening te houden met dit scenario.

Wat kunnen we verwachten?

Omdat bitcoin zo lang ‘zijwaarts’ beweegt, staat er waarschijnlijk een grote beweging aan te komen. Mocht bitcoin voorbij zijn vorige hoogtepunt komen – van 22.800 dollar – dan is het aannemelijk dat de koers verder omhoog gaat.

In het andere geval, als bitcoin onder de roze en paarse zone breekt, moeten we toch voorzichtig naar de 12.000 dollar kijken. Houd er dan ook rekening mee dat dit (door de lange zijwaartse beweging) erg snel kan gaan.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • verwonderlijk dat er dagelijks wel iemand is die over bittcoin iets nietszeggend weet te melden. steunlijnen, zijwaartse bewegingen, stijging en dalings mogelijkheden, mopers blijven weg of zijn er soms weer maar feitenlijk nergens op gebaseerd en in ieder geval nietszeggend ! oorzaak : er is geen onderliggende waarde !

    1 oktober 2022
  • mopers mz kopers

    1 oktober 2022
  • we gaan naar beneden knallen. ..

    1 oktober 2022