Analyse: geeft de dollar ruimte aan Bitcoin om door te stijgen?

De Bitcoin koers lijkt op dit moment enige moeite te ondervinden om door te stoten naar boven. Allereerst kan dit ermee te maken hebben dat rond de 17.000 dollar een behoorlijke weerstand ligt die niet makkelijk te overbruggen is. Daarnaast spelen ook andere factoren mee die de huidige opwaartse trend de kop in willen drukken.

Dollar sterkte

Een van deze factoren is de sterkte van de dollar. Deze grafiek, die ik vaak heb gebruikt de afgelopen maanden, geeft aan dat er ruimte is voor verdere afzwakking van de dollar. In dat geval zou dit heel positief kunnen uitspelen voor Bitcoin. De omgekeerde correlatie tussen de dollar en de grootste cryptomunt laat ons weten dat wanneer de een afzwakt, de ander toeneemt in waarde. Wordt de dollar sterker, dan is de kans groot dat Bitcoin daalt. En andersom is dit uiteraard ook van deze orde. 

Het is daarom belangrijk om niet alleen de Bitcoin koers te analyseren, maar ook de grafiek van de DXY (U.S. Dollar index). Deze grafiek kan ons namelijk meer vertellen over de toekomstige trend van Bitcoin.

Wat is de DXY?

De U.S. Dollar Index of DXY is een index die de prestaties van de Amerikaanse dollar meet ten opzichte van een handjevol vreemde valuta’ s. Deze vreemde valuta’s bestaan uit de Euro, de Japanse Yen en nog een aantal munten die een bepaalde weging hebben. De euro weegt voor 57,60% mee en is dus het allerbelangrijkst. 

Een stijging op de grafiek van de DXY laat ons dus zien dat de dollar sterker geworden is ten opzichte van andere valuta’s. Een voorbeeld: Als de Euro/Dollar verhouding daalt, dan neemt de euro af in sterkte ten opzichte van de dollar. Dit heeft dus een positief effect op de dollar, en dus zal de grafiek van de DXY groen laten zien. 

Waarom is de DXY belangrijk voor Bitcoin?

Om deze vraag te beantwoorden, pakken we de grafiek van zowel de DXY en Bitcoin erbij. In de grafiek hieronder is de oranje gekleurde lijn de Bitcoin koers, en de blauwe lijn de koers van de dollar sterkte. 

De pijlen laten de duidelijke omgekeerde correlatie zien. Na de top van 2013, kwam Bitcoin in een bearmarkt terecht waar de koers 87% inleverde. Terwijl de rode candles de grafiek van de cryptomunt domineerden, begon voor de dollar juist een bullmarkt. De dollar werd een stuk sterker. 

Niet lang daarna veranderde het sentiment en kwam Bitcoin weer in een bullmarkt. Zoals verwacht leverde de DXY weer in. Deze omgekeerde correlatie is tot op de dag van vandaag een feit. Ook dit jaar zien we de dollar stijgen en stijgen, terwijl Bitcoin vooral rood laat zien.

Heeft de DXY een top gevormd?

De grafiek die ik de afgelopen maanden vaak in analyses heb gebruikt, zegt ons dat inderdaad de kans zeker aanwezig is dat de dollar een top heeft gevormd. Vaak noemde ik het 115 level als een potentiële top om vervolgens vanaf daar een neerwaartse trend in te zetten, wat dan positief voor Bitcoin zou zijn.

Echter kwam mij vandaag ook iets onder ogen, wat  een heel ander verhaal vertelt. De grafiek hieronder maakt duidelijk dat het ook heel goed mogelijk is dat de U.S. Dollar Index slechts de weerstand, waar de koers dit jaar met moeite doorheen brak, test als ondersteuning …

Is dit het geval, dan zou het groene scenario kunnen uitspelen, en dit zou uiteraard zeer slecht zijn voor Bitcoin. Is de ondersteuning te zwak, dan zouden we binnen een aantal maanden een uitbraak naar beneden kunnen zien. Dit zou gigantisch belangrijk zijn voor Bitcoin om een grootschalige opwaartse beweging in te zetten. 

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Nog maar even de adem inhouden dan..

    6 december 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.