Analyse: het ziet er positief uit voor Bitcoin!

Bitcoin heeft de wekelijkse candle 21% in het groen gesloten. Vorige week schoot de koers omhoog en was niet meer te stoppen. Daar waar iedereen verwachtte dat het nu wel gedaan zou zijn met de stijging, bleven we maar doorgaan. Een prachtige beweging die Bitcoin na weken zijwaartse beweging weer terug boven de 20.000 dollar heeft gebracht.

Welke rol speelt de 200 Day SMA?

Met deze grote beweging naar boven heeft de koers een aantal belangrijke weerstanden doorbroken. Een van die weerstanden is een indicator: de 200 Day SMA. Dit is een indicator die het gemiddelde neemt van de afgelopen 200 dagkoersen. Hierbij ontstaat een lijn. Deze lijn is belangrijk gebleken in de koersgeschiedenis van Bitcoin. Dat Bitcoin nu boven deze indicator is gekomen, is dan ook een cruciaal moment. 

BTC/USDT 1W

Zoals je in de grafiek hierboven ziet, is Bitcoin sinds begin 2022 niet meer boven de blauwe lijn gekomen. Na de afwijzing in maart stortte de koers in, en is sinds dat moment niet meer in de buurt gekomen van deze indicator. De grote opwaartse beweging van vorige week maakte hier echter plotseling verandering in.

De koers schoot omhoog en heeft de wekelijkse candle boven deze lijn gesloten. Dat is allereerst een belangrijke confirmatie. Bij een uitbraak van een bepaalde weerstand is het van groot belang dat de week ook boven deze weerstand wordt gesloten. Dit geeft meer zekerheid over dat de beweging geen bulltrap is.

Een tweede bevestiging willen we halen uit een succesvolle retest van de lijn. Het zou heel positief zijn als de koers nu iets zakt, en de indicator succesvol test als ondersteuning. Vanuit daar zou een verdere stijging gerealiseerd kunnen worden. 

Een vergelijking met de vorige bearmarkt

In de grafiek hieronder zien we de koersgeschiedenis van Bitcoin van de afgelopen jaren. Wat opvalt zijn de overeenkomsten tussen de bearmarkt van 2018 en nu … 

BTC/USDT 1W

Ook in 2018 wees de koers de 200 Day SMA af als weerstand, en kwam de grootste cryptomunt de hele bearmarkt niet boven deze lijn. Net als nu kende de vorige bearmarkt ook een grote groene candle die de koers weer boven de indicator bracht. In 2019 was dit een candle van 25%. Afgelopen week was het een candle van 21%.

Welke conclusie kunnen we trekken? 

Als geschiedenis zich herhaalt, dan zou je zeggen dat de bearmarkt voorbij is. Zoals je ziet in de grafiek hierboven was dit het geval in 2019. Dit was van dezelfde orde in 2015. Toch moeten we altijd opletten met vergelijkingen. Geschiedenis herhaalt zich namelijk nooit volledig. Zoals we in de bullmarkt van 2021 wel hebben gezien, doet de koers vooral wat het zelf wil. De 100.000 dollar per Bitcoin is ook nooit gekomen, terwijl er wel genoeg redenen waren om dit te verwachten.

Al met al is het belangrijk om te realiseren dat Bitcoin op een belangrijk punt staat. Dat de koers boven de 200 Day SMA beweegt, geeft ons goede hoop op verdere stijgingen. Let er echter wel op dat er altijd scenario’s bestaan waarbij het anders uitpakt dan verwacht. Een van deze scenario’s bespreek ik in de analyse van donderdag. 

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Je kunt de geschiedenis er wel bij pakken , maar dat is non science .De markomstandigheden zijn nu anders . Vooral rente beleid en de vele schandalen rond exhanges bepalen het sentiment . Dat is dus totaal niet te vergelijken . Emoties van mensen bepalen de koersen .Daarom zijn TA ook niet echt boeiend het zegt niks wat de prijs drijft

  17 januari 2023
 • Valt me telkens weer op hoe superpositief jullie altijd zijn. Ookal vergaat de wereld, jullie weten er altijd wel een positieve draai aan te geven. Ik walg van jullie. Kom eens met echt objectief nieuws, in plaats van net te doen alsof vandaag echt de laatste dag is om voordelig in te stappen. Bah. jullie zijn geen haar beter dan die zgn influencers en die honderden twitter accounts die je proberen je zuurverdiende geld uit de zak te kloppen.

  18 januari 2023
 • ik trek mijn eigen conclusies. Daar heb ik jullie site niet voor nodig. Goodbye. I’m out.

  18 januari 2023
 • oh mijn 1e post is al weg! goed gedaan jochie. Zie je wel? geen ruimte voor een kritische noot. Dacht dat we nog steeds in een democratie leefden. Of trekt China al aan de touwtjes.

  18 januari 2023