Analyse: is bitcoin onderweg naar 12.000 dollar?

Bitcoin maakte gisteren een einde aan de zijwaartse beweging die maar liefst 10 dagen duurde. Hierbij daalde de koers van 20.000 naar 18.500 dollar. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een beetje paniek in de markt. Wat kunnen we verwachten als bitcoin verder zakt?

Daling van 5%

Om dit te analyseren, pakken we eerst de dagelijkse grafiek erbij, waarbij elke candle voor 24 uur staat. Daar kunnen we zien dat de candle van gisteren de ergste daling markeerde van de afgelopen 10 dagen. De koers daalde met 5%, een heftige beweging die te verwachten was na een periode van weinig volatiliteit.

In deze grafiek zien we dat de koers nog steeds op de plek rust van het hoogste punt uit 2017. Dit laten we dadelijk duidelijker zien in een uitgezoomde grafiek. Wanneer de koers zich sterk houdt op deze plek, kan bitcoin gewoon verder omhoog bewegen. Tot nu toe is er dus nog geen ernstige reden tot paniek. Pas wanneer bitcoin onder deze zone komt, is het oppassen geblazen.

Het aandeel van bitcoin in de markt

Om te voorspellen wat dit voor de markt kan betekenen, pakken we ook even de dagelijkse grafiek van de bitcoin dominantie erbij. Dit is het percentage van de markt wat uit bitcoin bestaat. De reden hiervoor is omdat de dominantie op dit moment – net als de koers – op een cruciaal punt zit. De combinatie van deze grafieken kan namelijk veel zeggen over het koersverloop.

De dominantie schommelt sinds 2021 al tussen twee belangrijke levels. Bitcoin maakte sindsdien minimaal 39% van de markt uit (onderste blauwe zone), en maximaal 49% (bovenste blauwe zone). Het bitcoinpercentage maakte tot nu toe elke keer een omslag wanneer het bij deze levels kwam, dus het is aannemelijk om te denken dat dit nu weer zal gebeuren.

Wat betekent de dominantie in combinatie met de koers?

De dominantie, in combinatie met de koers, kan 4 verschillende dingen betekenen:

Dominantie omhoog, koers omhoog

Groeit de dominantie en ook de koers, dan zal de rest van de markt (alt- en stablecoins) niet veel bewegen. Het is op dat soort momenten goed om in bitcoin te zitten, omdat de koers het dan uitstekend doet.

Dominantie omhoog, koers omlaag

Mocht de dominantie groeien en bitcoin dalen, dan betekent dit dat er veel geld uit de markt wordt getrokken. Als het aandeel van bitcoin in de markt krimpt en de prijs ook, dan is dat de enige logische conclusie. Het is in dat soort gevallen beter om aan de zijlijn te staan, vooral als je in altcoins zit.

Dominantie omlaag, koers omhoog

Bij een dalende dominantie en een stijgende bitcoin koers is het een ander verhaal. In dat geval betekent het dat bitcoin minder goed doet en er meer mensen in alt- of stablecoins zitten. Altcoins zijn op dat soort momenten een goede investering ten opzichte van bitcoin, mits er niet heel veel geld in stablecoins zit.

Dominantie omlaag, koers omlaag

Dan komen we bij het laatste scenario: een dalende dominantie en een dalende bitcoin koers. In dit uitzonderlijke geval is er niet bepaald een pijl te trekken op de markt. Het kan zijn dat bitcoin gewoon daalt terwijl er niet veel in de markt gebeurt.

Het is hierbij erg afhankelijk van het percentage van de markt dat uit stablecoins bestaat. Want dit geeft twee nieuwe inzichten. Mocht er in dit geval veel in stablecoins zitten en weinig in altcoins, dan willen veel mensen aan de zijlijn staan, zowel bitcoiners en altcoin-holders. Zitten er weinig in stablecoins in het percentage, dan zijn altcoins veel beter dan bitcoin (een zeer uitzonderlijk scenario).

Bitcoin naar 12.000 dollar?

Nu je wat wijzer bent over de dominantie, gaan we weer de koers erbij pakken. Ditmaal gaan we kijken naar de wekelijkse grafiek. Hierbij is de support – die ontstond van de all time high uit 2017 – veel beter te zien (roze zone).

In deze grafiek zien we ook meteen het level dat belangrijk wordt als bitcoin verder zakt. Dit is de blauwe zone, die ongeveer rond de 12.000 dollar ligt. Zoals je kan zien heeft bitcoin tot deze support niet veel andere levels achtergelaten die ondersteuning kunnen bieden.

Als de koers dus door de roze zone zakt, hebben we een lange weg naar beneden te gaan. Het is dan nog ver van het einde van de bearmarkt. Dit doemscenario moet natuurlijk ook besproken worden, aangezien we wel realistisch moeten blijven. Toch ga ik het artikel afsluiten met een positief herhaalrecept: zolang de roze zone zijn werk doet als support, hoeven we niet in paniek te raken.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ik lees jullie analyses altijd graag en vind ze ook heel duidelijk. Dank daarvoor.
  Maar ik heb wel 1 vraag: jullie geven vaak een balk aan als weerstand/steun. Maar hoe komt die balk tot stand? Zoals bovenstaand ligt de steun op basis van ATH 2017 tussen 17.500 en 19.900, terwijl de ATH 18.800 was. Dus hoe wordt dan die marge naar boven en beneden bepaald?

  7 september 2022
 • Top. Dank je…

  8 september 2022
 • gaat die weer in 1 rechte lijn naar beneden Kasper. Kasper kun je dit een beantwoorden Kasper je hebt een hart voor crypto. hoeveel bitcoins heb je

  8 september 2022