Analyse: kan bitcoin naar 28.000 dollar?

Bitcoin laat zich weer van zijn beste kant zien: ongeacht wat iedereen denkt en zegt, trekt de munt zijn eigen plan. Hierdoor zijn er verschillende gemengde signalen die wat onrust in de markt brengen. Het beste wat je dan kan doen, is om terug te gaan naar de basis. Wat is de trend, en wat zijn de steun- en weerstandspunten?

Hoger hoogtepunt

Om dit te zien gaan we kijken naar de dagelijkse grafiek van bitcoin. Elke candle staat hier voor 1 dag en deze grafiek kan ons wat vertellen over de trend op korte tot middellange termijn.

Zoals de afbeelding hieronder al aangeeft is er één grote roze supportzone. Deze komt vanuit hetzelfde level als de all time high van 2017. Het gebeurt namelijk vaker dat een vorige all time high een support wordt, en deze keer is dat ook het geval. Er is dus niet per se een reden om te denken dat bitcoin hier naar beneden gaat, tenzij de support breekt.

Om hier dus positief te worden, moet bitcoin niet door die roze zone breken. Dat komt mede omdat bitcoin eindelijk een hoger hoogtepunt heeft gemaakt. Dit kan meestal het begin zijn van een opwaartse trend. Het enige wat daar op dit moment voor nodig is, is een hoger laagtepunt. De plek van de huidige bitcoin koers, rond 21.000 dollar, zou daar perfect voor zijn.

Stijging van 33%?

Als dit zou gebeuren kan bitcoin een flinke stijging maken, aangezien er nauwelijks een weerstand is tot de blauwe zone in de grafiek. Dit ligt rond een prijs van 28.000 dollar. Als bitcoin hier naartoe zou bewegen – na het maken van een hoger laagtepunt – zou dat betekenen dat de marktleider 33% zou stijgen vanaf dit punt.

Het is goed om te onthouden dat dit de enige plekken zijn waar bitcoin op dit moment support of weerstand kan vinden. Tussen een marge van 7.000 dollar kan er veel gebeuren. Daarnaast is er nog een andere opvallende ontwikkeling die wat negatiever is dan dit scenario.

Opvallend patroon

Als we de 4-uurs grafiek bekijken van bitcoin, zien we dat de munt – net als voorheen – een opwaartse driehoek maakt. Deze driehoek kenmerkt zich door gelijke hoogtes en steeds hogere laagtepunten.

Normaal is zo’n patroon erg positief, aangezien de prijs steeds verder omhoog wordt gedrukt. Maar in dit geval is er iets opmerkelijks wat tot nu toe bij beide driehoeken is gebeurd. De prijs brak namelijk naar boven en viel weer terug in het patroon.

De vorige keer dat dit gebeurde daalde bitcoin van ongeveer 30.000 dollar tot onder de 18.000 dollar. Hopelijk hoeft dit nu niet te gebeuren. Als bitcoin zich gewoon aan het bovenste scenario houdt, kan er weinig mis gaan. Echter, als bitcoin een lager laagtepunt maakt en ook uit deze driehoek valt, kan het een hele rode markt worden.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • “Het is goed om te onthouden dat dit de enige plekken zijn waar bitcoin op dit moment support of weerstand kan vinden.” Zelf ik zie toch wel een tussenweerstand, die in december 2021 in alle opwaartse geweld destijds weliswaar kort duurde maar toch aanwezig is 24.000 dollar. Ook nu heeft ie als grens gefungeerd.

    In tegenstelling tot toen is er nu geen sprake van de ‘halving-hausse’. Het is daarom aannemelijk dat de sprong naar 28.000 niet zo gladjes verloopt als toen, en dat die 24.000 weerstand wat meer substantie heeft dan ie toen leek te hebben.

    Wat betreft de gelijkenis van patronen op de 4-uur grafiek: die is zeker opvallend en overtuigend (mooi en helder gezien). Meestal levert een patroon van hogere dalen een inzinking op (en lagere dalen een stijging), maar het blijft ergens ook maar wat je ziet op welk moment.

    In de eerste driehoek begin je bijvoorbeeld na het diepste dal met de bovenste horizontale lijn. In de tweede driehoek begin je al ervoor. Als je bij beiden hetzelfde zou doen ontstaan er wel een andere situatie.

    Dan wordt de huidige driehoek meer een opwaartse kolom (hogere dalen + hogere toppen), dat is anders dan de eerste, en wellicht wat hoopvoller op de korte termijn. Affijn zo kunnen we eindeloos koffiedik kijken. Dank voor je opmerkzaamheid en heldere uitleg. Denk dat ondertussen heel wat mensen je posts kijken.

    27 juli 2022
  • De technische analyses zijn leuk, alleen hebben ze geen voorspellende betekenis, totaal niet. De koersen zijn daar niet van afhankelijk en volgen ook niet een voorspeld patroon. Het blijft koffiedik kijken of in een glazen bol. 😉

    28 juli 2022
    • De grap is dat ze wel een mate van voorspellende betekenis hebben, net bij zoals medicijnen de kans dat ze je helpen een beetje groter is dan die van een placebo.
      Denk dat technisch analisten op de lange termijn misschien 5% meer resultaat scoren als de apen uit Blijdorp. Dus neem het met een korreltje zout, het effect, wees er niet in teleurgesteld als het niet klopt, maar het helpt wel.

      Voordeel bij bitcoin is de cyclische werking, door de halving en de eindige voorraad. Dat maakt het een stuk voorspelbaarder dan welk aandeel dan ook. Na de winter komt heus wel weer de lente.

      De grap is dat coins meer lijken op mensen dan je denkt. Met eigen patronen (weerstanden) en dus identiteit. Zoals organisaties ook een eigen identiteit hebben met eigen weerstanden. Ook al zet je 100% buitenlandse voetballers (of van Ajax) in Feyenoord, het blijft onmiskenbaar Feyenoord, blijven dezelfde kenmerken (hard werken, minder geluk als ajax, etc) hebben.
      En jij doet ook steeds hetzelfde, loopt steeds tegen hetzelfde plafond/gedrag op. Een grafiek van jou heeft ook voorspellende waarde.

      28 juli 2022