Analyse Bitcoin: BTC stijgt, koopkracht neemt toe en weerstanden worden gebroken

Vorige week kreeg bitcoin te maken met een heftige val veroorzaakt door het aflopen van de kwartaalcontracten, die zelfs “technoking” Elon Musk niet kon keren. Vooralsnog lijkt de schade mee te vallen. Maar heeft bitcoin genoeg kracht over om weer een stijging in te zetten? Daar begint het wel op te lijken!

Dalingen wel opgevangen, nog geen verdere stijging

Zoals je in de week-grafiek (in dollars) hieronder kan zien zijn de twee vorige weken een beetje hetzelfde: een klein kaarsje met een lange lont aan de onderzijde. Dit geeft duidelijk aan dat er weliswaar een flinke daling heeft plaatsgevonden, maar ook dat de markt sterk genoeg was om die vrij snel weer weg te werken.

Er is best veel koopkracht, maar die wordt vooral gebruikt om dalingen weg te werken en nog niet om een stijging te realiseren. We zijn nog niet in staat om de weerstand van 59.000 dollar (50.103 euro) te bereiken, laat staan te testen.

Bron: Tradingview

Wat ook opvalt is dat de RSI (Relative Strength Index) de paarse lijn als een stuiterballetje tot stilstand lijkt te komen op de 70-lijn. De RSI is een maat voor de kracht van de markt, boven de 70 is een sterke markt. Laten we even inzoomen op dag-niveau om te zien of dit nog op kan veren.

Gemiddelde van 50 en 21 dagen geven houvast

In de dag-grafiek hieronder, met voor elke dag één kaars, zien we dat de daling van vorige week mooi opgevangen is door de EMA50 en nu zelfs de EMA21 gebruikt wordt als opstapje naar boven. EMA staat voor Exponential Moving Average en is een gewogen gemiddelde over een aantal kaarsen (hier dus 50 en 21). Ook de RSI in het paars vertoont toenemende kracht op dag-niveau. En we zien hier al een duidelijkere groei ontstaan in de laatste kaars.

Bron: tradingview

Bitcoin maakt sprong vanaf EMA

Het wordt vaste prik op maandag: terwijl we aan het schrijven zijn springt bitcoin ineens omhoog. In de 4 uurs-grafiek hieronder zie je dat bitcoin alweer door de 56.500 dollar is gebroken (47.980 euro). Dit was de weerstand waarvan we wilden aangeven dat die nog gebroken moest worden. Nou, dat is dus al gelukt voordat de week goed en wel onderweg is.

Bron: Tradingview

Wat verder nog opvalt is dat er drie EMAs samenvallen: De EMA21, 50 en 100. Dit is een hele sterke dynamische support gebleken. Nog mooier is om te zien dat er eerst vijf kaarsen weerstand ondervinden van de EMA50 en EMA100 (zie ‘weerstand’) en dat na een doorbraak deze getest worden als support (zie ‘support’). Dit zie je niet vaak zo gebeuren met 3 EMAs tegelijk. En een weerstand die kort daarop support wordt is doorgaans heel bullish.

De raket is alweer vertrokken

Het kan snel gaan en de laatste drie uur in de 1 uurs-grafiek hieronder zien er weer erg positief uit. 56.500 dollar (47.980 euro) was een duidelijke weerstand, maar dat is alweer verleden tijd, net als de weerstand van 57.200 dollar (48.575 euro).

Bron: Tradingview

Wat kun je verwachten van Bitcoin?

Ook hier is duidelijk te zien dat de EMAs allemaal heel dicht bij elkaar liggen en samen sterk zijn. Maar blijken ze sterk genoeg voor de rest van de week? Hieronder geven we twee scenario’s, één bullish (positief) en één bearish (negatief):

Bron: Tradingview

Bullish

De eerste dag van de week begint weer sterk. Wanneer deze kracht aanhoudt en bitcoin door 58.100 dollar (49.339 euro), zie oranje lijn, kan stoten kunnen we weer een trip naar 61.200 dollar (51.971 euro) maken, zie groene lijn.

Bearish

Maar wanneer het weer een week wordt zoals de vorige twee, dan vallen we makkelijk weer terug naar 54.000 dollar (45.857 euro).


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.