Analyse: Trump en BitMEX halen Bitcoin omlaag, wat nu?

Na een rustige week maakte bitcoin gisteren eindelijk een grote beweging. Maar niet de beweging waarop bitcoininvesteerders blij van worden. De cryptocurrency maakte een smak van ruim 500 dollar, tot een dieptepunt van 10.380 dollar (8.854 euro). Wat is er aan de hand? En verandert dit iets aan onze verwachtingen van bitcoin?

BitMEX en Trump duwen bitcoin omlaag

Je kijkt hieronder naar de uurgrafiek van bitcoin. Gisteren brak bitcoin uit een driehoek, maar vond weerstand op 10.940 dollar (9.331 euro). Tot zover het technische aspect, want daarna nam het nieuws de overhand.

Gisterenavond rond 17:30 uur Nederlandse tijd werd bekend dat de oprichters van bitcoin beurs BitMEX zijn gearresteerd op verdenking van witwassen. BitMEX is een grote speler in de bitcoin derivatenmarkt, je kan daar speculeren op de koers door middel van bitcoin futures. Het nieuws trof de cryptomarkt hard, zoals je op de grafiek hieronder ziet.

Vanmorgen net voor zeven tweette president Donald Trump dat hij positief is getest voor COVID-19. Deze gebeurtenis valt samen met dalende koersen op de aandelenmarkt, maar ook de koers van bitcoin lijkt te reageren. De prijs zakte uiteindelijk tot een dieptepunt van 10.380 dollar (8.854 euro).

Op korte termijn kans op herstel

De vraag is nu: was dit de bodem of komt er meer? Bij onverwacht nieuws kan de koers net zoals gisteren verder dalen, maar kijken we weer naar de technische analyse, dan kan bitcoin vanaf hier weer stijgen.

Je kijkt hieronder naar dezelfde uurgrafiek, maar we hebben nu iets ingezoomd. De indicator onder de koersgrafiek is de Relative Strength Index (RSI). Deze geeft het momentum weer van de koers. De bitcoin koers laat een lagere bodem zien, terwijl de RSI een hogere bodem maakt. Dit noem je divergentie, en deze vorm van divergentie is positief voor de koers.

Aan welke prijs moet je dan denken? Het zou een positief signaal zijn als bitcoin weet te breken met 10.667 dollar (9.098 euro), de blauwe lijn op de grafiek. Dit was eerder een ondersteuning, en lijkt nu een weerstand. De divergentie tussen de RSI en de bitcoin koers kan net dat zetje geven om deze weerstand te doorbreken.

Op langere termijn nog steeds gevangen in een driehoek

Zoomen we uit naar de daggrafiek, dan beweegt de bitcoin koers zich nog steeds in de grote symmetrische driehoek die we in de afgelopen analyses hebben besproken.

Het koersdoel van zo’n driehoek is zo groot als de opening aan de linkerkant. In deze driehoek is die opening bijzonder groot, de bitcoin koers kan daarom bij het uitbreken een enorme beweging omhoog of omlaag maken. In dit geval kan bitcoin uiteindelijk stijgen naar ongeveer 14.450 dollar (12.331 euro) of dalen naar 7.000 dollar (5.973 euro).

Niet vergezocht

Zulke prijzen lijken vergezocht, maar vaak wordt het koersdoel van zo’n driehoek wel gehaald. Dat was na de uitbraak van de driehoek van mei tot en met juli ook het geval.

Je ziet dat het eerdere doel precies gehaald is, op een uitschieter na. Daarna heeft bitcoin de stijgende lijn niet door weten te zetten, en vormde de koers een nieuwe driehoek.

Wat verwachten we van bitcoin?

Je ziet het, de koers is afhankelijk van meerdere factoren. Technische analyse kan je handvaten geven om te zien waar de prijs heen kan gaan, maar groot nieuws kan ook flinke impact hebben op de bewegingen van bitcoin.

Maar wat verwachten we van de komende dagen? Je kijkt hieronder naar de vier uurs-grafiek. We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Voor het bullish scenario is het belangrijk dat bitcoin ondersteuning vindt op 10.400 dollar (8.871 euro). Dat is de oranje lijn, maar dit valt ook samen met de onderkant van de grote driehoek op de daggrafiek.

Stuitert de koers vanaf hier omhoog, dan kan bitcoin een nieuwe poging doen om de weerstand van 10.940 dollar (9.331 euro). Dat is de groene lijn op de grafiek hierboven.

Bearish
Maar wat als bitcoin door de oranje ondersteuning en de driehoek zakt? Dan komt 10.000 dollar (8.529 euro) in beeld, de rode lijn op de grafiek.

Tienduizend dollar is een belangrijke psychologische grens voor veel investeerders. Al 67 dagen op rij sluit bitcoin de dag boven deze grens, dat is zelfs langer dan in de bull markt van 2017.

Zakt bitcoin ook door 10.000 dollar? Dan kan het koersdoel van de driehoek,7.000 dollar (5.973 euro), in beeld komen. Maar dat lijkt nu nog wat ver weg.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.