Analyse: wat is Bitcoin toch saai

De bitcoin koers is misschien wel nog nooit zo saai geweest. De marktleider beweegt nauwelijks en het sentiment in de markt blijft ook onveranderd. Zijn er dingen die we kunnen constateren uit de grafieken, of is het puur afwachten geblazen?

Het sentiment in de markt

Als we kijken naar de Fear & Greed Index, zien we dat het marktsentiment nauwelijks is veranderd in de afgelopen maand. Deze index werkt erg simpel; hoe hoger het cijfer, des te lager de angst. Maar hoe lager het cijfer… Je snapt het wel. We zien in de onderstaande afbeelding dat dit cijfer tussen de 20 en 26 is gebleven het afgelopen jaar.

Als we ietsjes uitzoomen, naar de Fear & Greed Index van het afgelopen jaar, zien we dat dit de meest rustige periode is in zeer lange tijd. De Index bewoog het afgelopen jaar flink met een range tussen de 6 en de 84. Dat dit cijfer nu zo weinig beweegt is dus uitzonderlijk.

Dit gegeven zou erop kunnen duiden dat er een flinke beweging aan zal komen voor bitcoin. Deze beweging zou deze hele indicator binnen no time kunnen veranderen. Maar het is alleen niet duidelijk of dat in positieve of negatieve zin is.

Gaan we binnenkort bewegen?

Om dit te analyseren, pakken we even de 4-uurs grafiek erbij, waar elke candle voor 4 uur staat. Daar kunnen we kijken of zo’n flinke beweging op korte termijn mogelijk is.

In deze grafiek zien we dat bitcoin sinds afgelopen maand tussen twee zones beweegt. Deze fungeren op dit moment als support en weerstand. Als de koers bij de bovenste zone komt wordt het afgewezen, en dat geldt ook voor de ondersteunende zone aan de onderkant.

Daarnaast zien we een neerwaartse trendlijn die bitcoin lijkt te volgen. De koers heeft namelijk al drie aanraakpunten met deze lijn. Het is dan ook een positief teken als deze lijn gebroken wordt. Bitcoin kan vanuit daar omhoog bewegen naar de bovenste zone. Mocht er al een kleine afwijzing plaatsvinden, dan is het waarschijnlijker dat de bitcoin koers naar de supportzone zal bewegen.

Maar dit zijn vooralsnog geen heftige bewegingen die in het verschiet liggen. Daarvoor zou één van de twee zones gebroken moeten worden. De richting waar bitcoin heen schiet, zal tekenend zijn voor het koersverloop. Mocht één van deze zones niet meer sterk genoeg zijn, dan is het zeer waarschijnlijk dat de crypto koning zijn weg in deze richting zal vervolgen. Tot die tijd blijft de bitcoin koers helaas erg saai.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • tja Kasper dat zei je ook al bij 30/40000k begin dit jaar

    19 oktober 2022