Angst voor nieuwe dalingen neemt af, markt maakt zich klaar voor stijgingen
De angst voor verdere dalingen neemt behoorlijk af in de traditionele financiële markt, zo blijkt uit de prijs voor put-opties op de S&P 500. Het lijkt erop dat de markt inmiddels gewend is aan de torenhoge inflatie en niet meer bang is voor de renteverhogingen van de Federal Reserve.
De prijs voor put-opties
Put-opties zijn contracten waarmee je kunt inzetten op een koersdaling van bijvoorbeeld de S&P 500, de grootste aandelenindex van de Verenigde Staten. Je koopt daarmee voor een relatief klein bedrag het recht om de S&P 500 in de toekomst te verkopen tegen de huidige prijs.
Stel dat de huidige koers van de S&P 500 op 1.000 euro staat. Dan mag jij met een put-optie ook in de toekomst tegen die koers verkopen. Zelfs als de koers op dat moment gedaald is tot bijvoorbeeld 800 euro. Degene die jou de put-optie heeft verkocht is dan verplicht om 1.000 euro te betalen voor jouw aandeel van de S&P 500.
Nu is de prijs van deze put-opties stevig gedaald, wat betekent dat er weinig vraag naar is en de markt de kans groot acht dat we vanaf hier omhoog gaan. In de bovenstaande grafiek van Bloomberg kun je zien hoe de prijs voor put-opties momenteel richting de ondergrens beweegt.
Hoe kan dat?
Dat klinkt allemaal best vreemd op een moment dat we de Federal Reserve continu horen over agressievere renteverhogingen om de inflatie onder controle te krijgen. Maar het lijkt erop dat de markt klaar is met het bearish sentiment. De blootstelling aan aandelen staat op het laagste punt in tijden en zowel de inflatie als de renteverhogingen zijn geen nieuwe bedreigingen.
“Als er zoveel scepticisme is, dan is het goed mogelijk dat de realiteit een stuk minder slecht is dan gedacht. Het lijkt erop dat alle negatieve ontwikkelingen al in de prijzen verwerkt zijn. Het narratief begint te vervelen en de markt lijkt er klaar mee”, aldus Gary Bradshaw, een portfoliomanager bij Hodges Capital Management.
Er is steeds meer slecht nieuws nodig om de markt ook maar een beetje omlaag te duwen. Hetzelfde zien we bij bitcoin, dat zich momenteel al meer dan een maand relatief sterk weet te houden boven de 19.000 dollar (op dit moment koerst bitcoin op 19.669 euro).
Verse stapels cash aan de zijlijn
Het is altijd interessant om naar het investeringsgedrag van professionals te kijken. Volgens Deutsche Bank investeren zij op dit moment zo weinig, dat er de afgelopen 10 jaar slechts twee momenten waren waarop de exposure van deze investeerders nog lager was dan nu. Als eerste tijdens de Europese schuldencrisis en daarna in maart 2020 tijdens de uitbraak van de COVID-19 pandemie.
Dat waren allebei momenten waarop de koersen van financiële assets een bodem vonden. Bitcoin klapte na de uitbraak van de pandemie ook stevig naar beneden in maart 2020, om daarna relatief snel weer te herstellen en in december 2020 zelfs aan een nieuwe bullrun te beginnen.
Binnen de crypto-wereld zien we dat fenomeen ook, want de stablecoins hebben momenteel een gezamenlijke market cap van ongeveer 147 miljard dollar. Ten opzichte van de totale market cap van crypto is dat een enorme bak met geld die aan de zijlijn staat.