Shortsellers verliezen miljoenen door bullrun bitcoin

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Op 24 juli verloren shortsellers ruim 84 miljoen dollar toen de bitcoinkoers door de 8000 dollar schoot. Zo valt te lezen op het twitteraccount van de ‘Bitmex Rekt-bot’. Een account dat alle shortverliezen van meer dan 2 miljoen dollar bijhoudt.

Miljoenenverlies voor shortsellers

De bitcoinkoers maakt al enkele dagen een stevige opmars. Tijdens deze opmars heeft de koers de ene na de andere weerstandslijn doorbroken. Dat is bijzonder zuur voor shortsellers die juist hadden verwacht dat de koers zou dalen.

Beleggers die verwachten dat de koers gaat dalen kunnen daar op inspelen door ‘short’ te gaan. Ga je short? Dan maak je winst als de koers daalt. Stijgt de koers? Dan verlies je juist geld.

Een van de belangrijkste nadelen van short gaan is dan ook dat je verlies in theorie ongelimiteerd is. De koers kan namelijk eeuwig doorstijgen. Meestal is dit verlies echter beperkt omdat je een borg moet storten bij het openen van een shortpositie.

Is je verlies even groot als deze borg? Dan wordt je shortpositie automatisch gesloten, of “geliquideerd” om in vaktaal te spreken. Op 24 juli gebeurde dat massaal toen de bitcoinkoers door de 8000 dollar brak. Grote beleggers verloren toen ruim 84 miljoen dollar in 24 uur op de exchange Bitmex.

Wat is short gaan?

Bitcoin shorten betekent dus dat je gokt op een waardedaling van een bepaald aandeel of een crypto. Hoe meer de prijs daalt, hoe meer je positie waard wordt. Stijgt de koers? Dan verlies je juist geld.

Wil je bitcoin shorten? Dan leent jouw broker (bijvoorbeeld Bitmex) een bitcoin van iemand anders. Deze wordt meteen verkocht en de opbrengst wordt voor een vaste periode opzij gezet.

Aan het eind van deze periode wordt weer een bitcoin gekocht voor de uitlener. Het verschil tussen de initiële verkoopprijs en de aankoopprijs is de winst voor diegene die short ging. Het kan echter ook gebeuren dat de prijs tijdens de shortperiode stijgt.

Borgsom

Dit is waarom er altijd een borgsom moet worden gestort bij het openen van een shortpositie. Is je verlies even groot als de borg die je hebt gestort? Dan wordt de positie automatisch gesloten om te zorgen dat er alsnog een bitcoin voor de uitlener kan worden gekocht.

Voor nu is de bitcoinkoers in rustiger vaarwater beland. De koers ondervindt weerstand in de zone rond de 8300 dollar. Breekt de koers door deze weerstand heen? Dan kan het maar zo zijn dat er weer een golf van mega verliezen voor shortsellers aan zit te komen.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.