Antonopoulos vindt Google’s quantum computer geen bedreiging voor bitcoin en cryptocurrency

Google heeft naar verluidt een kwantumcomputer gebouwd die bepaalde berekeningen sneller kan verwerken dan elke andere computer op aarde. De doorbraak veroorzaakte zorgen over een hypothetisch apparaat dat krachtig genoeg is om moderne vormen van codering te kraken.

Dit zou problemen kunnen opleveren voor bitcoin en al die andere duizenden cryptocurrency’s die zijn gebaseerd op blockchain. Andreas Antonopoulos doet niet mee aan de FUD, fear uncertainty en doubt, getuige zijn laatste video.

Helemaal geen effect op cryptocurrency

“Wat is het effect op mining en de crytocurrencywereld in het algemeen? Zip, bupkis, nada, er gebeurt echt niets. Quantum suprematie demonstreert de praktische toepasbaarheid van kwantumcomputers voor bepaalde problemen. Dit is heel iets anders dan een kwantumcomputer gebruiken om cryptografie te breken.”

“En dat is echt een goede zaak, omdat bitcoin niet het probleem is. Als we kwantumcomputers krijgen die duizenden qubits kunnen uitvoeren zonder correctie en met consistente resultaten, hebben we een veel groter probleem, en het grotere probleem dat we hebben is alle versleutelde communicatie van de hele wereld, vertrouwelijke communicatie, financiële systemen, enzovoorts. Allemaal afhankelijk van klassieke cryptografie vandaag.”

“En we moeten dan al die communicatiesystemen upgraden om ze kwantumbestendig te maken. Al deze systemen zijn moeilijker te upgraden dan een open blockchainprotocol zoals bitcoin.”

Bitcoin past zich wel aan

Antonopoulos heeft vertrouwen in de developers van bitcoin. Hij verwacht dat zij het algoritme voor digitale handtekeningen van BTC aanpassen aan kwantum computers.

De auteur van Mastering Bitcoin merkt ook op dat hashes in de toekomst nog minder gevoelig zullen zijn voor hacks dan digitale handtekeningen. En bitcoin-handelaren zelf kunnen veel doen om potentiële risico’s te minimaliseren.

“Het maakt niet uit wat de zwakte is, als je de best practice maar volgt om een ​​bitcoin ontvangstadres maar één keer te gebruiken. Om vervolgens alle bitcoins op dat adres te spenderen en niks achter te laten, dan hoef je dat adres nooit meer te gebruiken. Hiermee zorg je voor een veel hoger niveau van bescherming. Op de blockchain is de public key zichtbaar, maar is het adres verder helemaal leeg.”

Andere prioriteiten

Eerder schreven wij dat Google misschien wel helemaal geen kwantum computer heeft en Antonopoulos erkent die mogelijkheid.

“Er is een kleine mogelijkheid dat sommige inlichtingendiensten tien jaar vooruit lopen wat betreft quantum computing. Mocht dat zo zijn, dat kunnen we natuurlijk nooit weten, dan kunnen ze misschien in de komende tien jaar het digitale handtekeningalgoritme van bitcoin breken.

Maarja, geheime diensten gebruiken zo’n computer dan liever voor vertrouwelijke, beveiligde en geclassificeerde communicatie van militaire tegenstanders. Of zelfs om besturingssystemen van kernwapens uit te schakelen.”

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.