Deze politicus investeert niet in bitcoin vanwege belangenverstrengeling

De Amerikaanse politicus Alexandria Ocasio-Cortez vertelde op Instagram waarom ze niet in bitcoin investeert. Ze zegt dat als ze dat zou doen, ze haar werk niet meer ‘ethisch en onpartijdig’ kan uitvoeren.

Haar bijnaam is AOC, en ze neemt deel aan de House Financial Services Committee, ze zegt dat als ze bitcoin zou hebben, dit kan zorgen voor belangenverstrengeling.

Onpartijdig blijven voor beleidsvorming

‘Ik geloof niet dat leden van het Congres individuele aandelen mogen aanhouden/verhandelen en ik kies ervoor om geen aandelen aan te houden, zodat ik onpartijdig kan blijven over beleidsvorming,’ zei AOC in een Instagram-story.

‘Ik breid dat ook uit naar digitale activa / valuta’s,’ voegde ze eraan toe, in antwoord op een volger die vroeg of ze in bitcoin investeert.

Gevoelige informatie kan zorgen voor belangenconflict

AOC onderbouwt dit door te zeggen dat ‘toegang hebben tot gevoelige informatie en aankomend beleid’ een duidelijk belangenconflict vormt.

Tijdens hun ambtsperiode mogen leden van het Congres aandelen en andere investeringen kopen, verkopen en verhandelen. Hier vallen crypto’s dus ook onder.

Politici verplicht om transacties te melden

Volgens de Stop Trading on Congressional Knowledge (STOCK) Act, aangenomen in 2012, zijn leden van het Congres echter verplicht om hun individuele verkopen en aankopen binnen 45 dagen na de transactie bekend te maken.

De belangrijkste bepalingen van de STOCK Act zijn in 2013 afgezwakt, waardoor handel met voorkennis weer een stukje makkelijker is geworden. Dat zagen we bijvoorbeeld aan het begin van de coronacrisis, in januari en februari van 2020.

Verkoop aandelen vlak na besloten vergadering

Kelly Loeffler was de Republikeinse senator van de staat Georgia en oud-voorzitter van Bakkt. Zij verkocht tijdens haar ambtstermijn voor minimaal één miljoen dollar aan aandelen in de dagen en weken na een besloten vergadering over het coronavirus.

Ze meldde de eerste verkoop van haar (en die van haar man) aandelen op 24 januari. Op die dag kwam de Senate Health Committee bijeen om alle senatoren te informeren over Covid-19.

Het is illegaal voor leden van het Congres om te handelen op basis van niet-openbare informatie die is verkregen via hun officiële taken.

In diezelfde week ging Richard Burr, een andere Republikeinse senator ook over de scheef. Dat is interessant, want hij was één van de drie politici die in 2012 tegen de STOCK act stemde.

Overigens worden Loeffler en Burr inmiddels niet meer onderzocht vanwege handel met voorkennis.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.