Apple introduceert een interessante functie voor Bitcoin in iOS 16.3
Apple heeft met iOS 16.3 een nieuwe versie van zijn besturingssysteem uitgebracht, waarin de mogelijkheid zit om een fysieke beveiligingssleutel te gebruiken om je gegevens te beschermen. In principe is deze mogelijkheid bedoeld voor het vergrendelen van je Apple ID en het beveiliging van data in iCloud, maar de stap naar Bitcoin is hiermee een stuk kleiner geworden.
Waar gaat het om?
Afgelopen jaar kondigde Apple de mogelijkheid aan om een hardware-sleutel te gebruiken om tweefactorauthenticatie (2FA) aan te zetten. Veel beursplatformen binnen de crypto-industrie passen dit ook toe om accounts van gebruikers extra te beveiligen. Door een fysiek apparaat aan je beveiliging toe te voegen, is het voor eventuele hackers onmogelijk om volledig digitaal in te breken in je account.
In principe is dit geen update die in directe zin iets met crypto te maken heeft, behalve dat hiermee enkele potentiële deuren worden geopend. Apple staat bekend als een bedrijf dat nooit stilzit en altijd kijkt naar de mogelijkheden om iets met nieuwe technologie te doen. Vooralsnog zijn er geen concrete plannen met Bitcoin, maar dit soort updates brengen dat moment wel dichterbij.
Apple en crypto
Het meest opvallende moment van Apple in relatie tot crypto is waarschijnlijk een uitspraak uit 2019 van Jennifer Bailey, de vicepresident van Apple Pay. Zij bekende destijds dat het bedrijf “cryptocurrency’s in de gaten hield” en dat ze geloofde in het “lange termijn potentieel.” In februari 2020 nam Apple Jeff Bronikowski van Warner Music in dienst, die in het verleden werkte aan verschillende blockchain-toepassingen binnen de crypto-industrie.
Ook in november 2021 zei Apple CEO Tim Cook tegen Ross Sorkin van de New York Times dat zijn bedrijf “kijkt” naar de mogelijkheden om crypto te accepteren als betaalmiddel. De vraag zelf ging over het toevoegen van crypto aan Apple Pay. Dat zegt nog niet zoveel, maar geeft ook aan dat Apple zijn ogen niet sluit voor de mogelijkheid.
In februari 2022 kondigde Apple vervolgens een nieuwe functie aan voor Apple Pay. Met die nieuwe functie is het mogelijk om met één beweging met de iPhone betaalopdrachten door te geven. Dat heeft nog niets met crypto te maken, maar het is wel degelijk een toepassing die ook voor Bitcoin kan werken.
MetaMask en Apple
Vervolgens in maart 2022 kondigde MetaMask, één van de populairste crypto-wallets ter wereld, ondersteuning voor Apple Pay aan. Dankzij die ondersteuning kunnen mensen direct vanuit hun Apple Pay applicatie crypto kopen. Wat dat betreft komen we steeds dichter bij een directe connectie tussen Apple en de crypto-industrie. MetaMask is overigens een wallet die op een gegeven moment ruim 30 miljoen actieve gebruikers per maand kende.
Dat zijn aantallen die natuurlijk ook voor Apple interessant zijn. In theorie kan Apple ook een partij worden die zelf crypto verkoopt via de eigen wallet. Ze zijn een betrouwbare naam binnen de tech-wereld en hebben de gebruikersaantallen om dat in potentie op zeer winstgevende wijze te doen. Maar Apple is ook een bedrijf dat alles stap voor stap doet en niet zomaar ergens inspringt.
Opvallend is dat Apple niet lang na de koppeling van MetaMask aan Apple Pay op zoek was naar een jurist met expertise en ervaring op het gebied van blockchain en digitale assets. We kunnen nog niets met zekerheid zeggen, maar het valt niet te ontkennen dat Apple op de achtergrond wel degelijk bezig is met crypto.
Hoofdredacteur gezocht
Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!