Apple keurt NFT’s goed, maar eist 30% per transactie

De App Store van Apple staat apps en games toe die gebaseerd zijn op NFT’s. Apple rekent echter hun standaard transactiekosten van 30%, dit is volgens veel startende NFT-bedrijven onredelijk en simpelweg niet haalbaar.

Wat is NFT? Een korte uitleg

Voor we dit nieuws verder uitdiepen, is het van belang dat je weet wat een NFT is. Heel kort: NFT staat voor Non Fungible Token, ofwel een unieke crypto die niet inwisselbaar is voor andere crypto’s. Elke NFT heeft andere eigenschappen, en vertegenwoordigt iets anders (afbeelding/muziek/videogame) en heeft daarom een unieke waarde.

NFT’s toegestaan in apps door Apple

Aidan Ryan van The Information schrijft dat Apple naar verluidt aan start-ups heeft verteld dat NFT’s mogen worden verkocht in apps die in de App Store van Apple staan. Maar alle NFT-aankopen moeten gebeuren via in-app-aankopen, dit betekent dat Apple een flink deel van de taart kan opeisen.

Apple rekent 30% commissie

Het artikel stelt dat dit jonge projecten en platforms hebben gedwongen de functionaliteit in-app te omzeilen in een poging om die 30% vergoedingen te ontwijken. Ze willen Apple niet betalen voor hun eigen harde werk. Apple speelt verder namelijk geen rol bij het faciliteren van die transacties buiten het toestaan van de app in de App Store.

De oprichter van The Information Jessica Lessin, suggereert dat Apple een te machtige monopoliepositie heeft: “Zijn er segmenten van de nieuwe economie die niet door de App Store gaan?”

Hoger dan 30%

FOSS Patents schrijft dat de werkelijke kosten voor ontwikkelaars vaak hoger kunnen zijn dan de commissie van 30% die vaak wordt genoemd bij het verwijzen naar de App Store.

Ze schrijven dat ontwikkelaars in bepaalde landen onderworpen zijn aan vergoedingen die kunnen oplopen tot ongeveer 35%, en dat ze door Apple worden gedwongen te betalen voor advertenties.

Fortnite ontwikkelaar niet eens met Apple

Tim Sweeney is de CEO van Epic Games en hij tweette voor het weekend een soortgelijke boodschap. Hij is het eens met het artikel van Aidan Ryan.

Hij noemde de App Store-mechanica als een “grotesk te dure in-app-betalingsservice”. Sweeney heeft veel conflicten gehad over App Store-commissies, omdat zijn game Fortnite uit de App Store werd verwijderd nadat Epic de vergoedingsstructuur probeerde te omzeilen.

Al lange tijd noemt hij de commissies van Apple onvriendelijk voor ontwikkelaars en zelfs verstikkend voor de groei van de industrie.

Sweeney was eerder onverschillig over NFT’s, maar hij en zijn Epic Games hebben een standpunt ingenomen dat achter ontwikkelaars staan, of ze nu wel of geen NFT’s gebruiken.

“Ik ga hier en nu geen standpunt innemen over web3- en blockchain-bedrijfsmodellen. Laten we dat voor een andere dag houden. Het enige dat hier van belang is, is dat zolang NFT-bedrijven legaal zijn, de bedrijven die deze bedrijfsmodellen nastreven dezelfde rechten hebben als andere app-makers volgens de concurrentiewetten van de wereld.”

CEO van Apple heeft crypto

Tim Cook, CEO van Apple, zei vorig jaar dat hij op persoonlijk titel cryptocurrency bezit. Zijn persoonlijke interesse staat haaks op het bedrijfsbelang van Apple. Cook verwacht niet dat Apple zich zal aansluiten bij een groeiend aantal grote bedrijven die crypto in hun bedrijfsactiviteiten opnemen. Niet als betaalmiddel, maar ook niet als manier om hun portfolio te diversifiëren.

En kennelijk zijn ze ook niet van plan om NFT’s een handje te helpen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.