Bitcoin had zijn beste maand ooit, maar je moet het wel willen zien

April gaat de boeken in als de maand van grootschalige adoptie van bitcoin. Dit heeft zich nog niet vertaald in een stijgende koers, maar over een tijd kijken we terug en herkennen we de contouren van een veranderende wereld.

April zag vooral een daling

Hieronder de bitcoin koers van april, je hoeft geen geoefende grafiekenlezer te zijn om te zien dat de waarde met ongeveer 10% is gedaald. Het hoogtepunt van 42.500 euro werd behaald op 5 april en sindsdien beweegt de waarde vooral omlaag.

Maar staar je vooral niet dood op de koersgrafiek, er is zo ontzettend veel bullish gebeurd.

Panama en de Centraal-Afrikaanse Republiek

April werd afgesloten met twee berichten van ver weg. Panama en de Centraal-Afrikaans Republiek volgen El Salvador op, zij het op hun eigen manier en om verschillende redenen. Hoewel verschillend, de gemene deler is een drang naar monetaire vrijheid.

Panama heeft twee nationale valuta’s, namelijk de Amerikaanse dollar en de balboa. Maar laatstgenoemde is een soort stablecoin gekoppeld aan de dollar, dus beide komen neer op dat de Amerikaanse centrale bank de touwtjes in handen heeft. Draaien zij aan de knoppen, dan kan Panama niets anders dan het lot ondergaan. Panama heeft overigens nooit een eigen centrale bank gehad, dus de legalisering van crypto als betaalmiddel zal op weinig verzet hoeven te rekenen van bankiers.

De wetgeving gaat verder dan in El Salvador, aangezien Panama niet alleen bitcoin legaliseert, maar alle cryptocurrency’s en ook NFT’s.

Op het Afrikaanse continent worden tientallen nationale valuta’s beheerd door de Franse centrale bank. Deze munten worden de CFA-frank genoemd. De Centraal-Afrikaanse Republiek vindt dat deze munt en de controle vanuit Europa beperkend werkt. Een klein deel van de bevolking van het Afrikaanse land heeft maar toegang tot elektriciteit en internet wordt ook nauwelijks gebruikt, dus je hoeft op de korte termijn nog niet te veel te verwachten van bitcoin in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Prospera, Madeira en Mexico

Tijdens de Bitcoin 2022 conferentie kondigde Samson Mow aan dat drie gebieden bitcoin willen als wettig betaalmiddel. Het gaat om het eiland Prospera in Honduras en Madeira, een eiland in Portugal, zij kondigden aan bitcoin te adopteren als wettig betaalmiddel. Daarnaast benadrukte de president van Madeira eiland hoe gunstig de belastingwetten ten aanzien van vermogen en dat het een juridisch paradijs is voor bitcoiners.

Als laatste betrad een Mexicaanse senator het podium om te vertellen dat er een wetsvoorstel klaarligt om bitcoin om te dopen tot wettig betaalmiddel in Mexico. Indira Kempis nodigde Mow verder uit om eens koffie te komen drinken met haar en de president van het land.

Cuba, Buenos Aires en de Bahama’s

De Cubaanse centrale bank staat klaar om licenties uit te delen aan crypto-diensten. Cuba gaat gebukt onder decennia Amerikaanse boycotten en lijkt zich hiermee weer te willen introduceren op het wereldtoneel. Het voornaamste doel is echter om remittance goedkoper en makkelijker te maken, waardoor de Cubaanse diaspora ook crypto naar hun familie kan sturen.

Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, staat toe dat belastingen in crypto betaald mogen worden, kondigde burgemeester Horacio Rodríguez Larreta aan. Argentinië heeft al jaren een ontzettend hoge inflatie, dus dit is voor burgers een extra zetje om hun waarde in crypto te bewaren.

Deze week is er een grote crypto-conferentie op de Bahama’s. Voorafgaand aan deze bijeenkomst publiceerde de regering van de Bahama’s een white paper over het beleid, waarin de strategie voor digitale activa van het land voor de komende vier jaar wordt geschetst. Onderdeel van het plan, dat is ontwikkeld in overeenstemming met het werk van mondiale organisaties zoals de G20, de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), de Financial Action Task Force (FATF), de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de International Organization of Securities Commissions (IOSCO), omvat het toestaan van burgers om belasting te betalen in digitale activa.

Europese ontwikkelingen

De centrale bank van Portugal heeft voor het eerst een cryptolicentie verleent aan een commerciële bank.

De Sloveense regering heeft een belastingvoorstel voor crypto-inkopen gedeeld en het Sloveense parlement gevraagd om snel te handelen om het goed te keuren. De voorgestelde belasting, die deel uitmaakt van het post-COVID-herstelplan van de regering, zou verschuldigd zijn wanneer virtuele valuta worden verkocht of ingewisseld, en wordt vastgesteld op een effectief tarief van iets minder dan 5%. Het doel is om het huidige systeem te helpen “debureaucratiseren” en te vereenvoudigen, en de concurrentiepositie van Slovenië te verbeteren naarmate crypto blijft groeien.

In Duitsland heeft de Commerzbank bij de centrale bank een verzoek tot licentie ingediend om crypto-diensten aan te mogen bieden. De aanvraag is bedoeld om toestemming te krijgen om uitwisselingsdiensten aan te bieden. Hierdoor zou de bank samen de bewaring en bescherming (wallets) van crypto-activa kunnen faciliteren voor klanten.

Australië en de Verenigde Staten

In Australië is een bitcoin ETF gelanceerd op basis van de spotmarkt. Dit betekent dat er echte bitcoins worden ingekocht om het fonds te vullen. Amerikaanse investeerders wachten hier al jaren op, maar gelukkig bestaat het ecosysteem uit meer dan alleen marktwerking.

Fort Worth wordt namelijk de eerste Amerikaanse stad die bitcoin gaat minen. In de staat New York wordt het de komende twee jaar juist iets moeilijker om als nieuwe bitcoin miner je zaak te openen.

Daarnaast zoekt de Amerikaanse staat Tennessee een bedrijf die hun crypto willen bewaren. De staat heeft namelijk meer dan 1 miljard dollar aan niet-opgeëiste crypto en probeert eigenaren te herenigen met de fondsen.

De gouverneur van de Amerikaanse staat Nieuw-Virginia heeft een wet ondertekend waardoor banken crypto mogen bewaren voor hun klanten. Deze wet gaat per 1 juli in, en komt er op neer dat banken de private keys van klanten mogen bewaren. Banken zullen worden verplicht om “adequate protocollen te hebben” en “de risico’s zorgvuldig te onderzoeken”, stelt het wetsvoorstel.

Op fundamenteel vlak had het tweede kwartaal van 2022 niet beter kunnen beginnen. Er is geen twijfel mogelijk, deze golf en alle komende golven van adoptie zal zich op den duur vertalen in een stijgende koers.

Al deze veranderingen vinden recht onder onze neus plaats, het is daarom lastig om het belang en het grotere plaatje ervan te zien. Dan Held vat de snelheid van al deze ontwikkelingen goed samen:


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.