Argentijnse bank gebruikt bitcoin voor snellere transacties

Het Argentijnse Banco Masventas (BMV) heeft in een Facebookpost een partnerschap met Bitex aangekondigd. Vanaf 28 mei biedt de bank de mogelijkheid aan klanten om bitcoin te gebruiken voor internationale transacties. Bitex is een Latijns-Amerikaanse financiële dienstverlener die gebruik maakt van blockchain.

Hoe werkt het?

Met de nieuwe service kunnen klanten geld van rekening naar rekening overschrijven in minder tijd dan bij traditionele bankoverschrijvingen. BMV zegt dat de nieuwe service de transactietijden met wel 24 uur kan verminderen.

Wat gebeurt er wanneer je geld naar het buitenland overmaakt?

Stap 1: Het FIAT-geld wordt in bitcoin omgezet
Stap 2: De bitcoins worden naar de ontvangende bank verstuurd.
Stap 3: Heeft de ontvangende bank de bitcoins ontvangen? Dan worden deze weer naar de valuta van dat land omgezet.

De kosten van dit systeem zijn lager dan bij reguliere internationale bankoverschrijvingen. Een voorbeeld:  Wil je van jouw ING-rekening €100 overmaken naar je vriend in Argentinië? Dan kost je dat €56 (!!) bovenop die €100. Stuurt jouw vriend die €100 weer terug naar jouw rekening via BMV? Dan kost dat slechts 3% aan transactiekosten en BTW.

Bitex

Naast het versnellen van overdrachten, beweert Bitex dat het ook veiligere transacties kan faciliteren. Volgens hun website neemt Bitex de “striktste complianceregels” en ‘know-your-customer’ (KYC) maatregelen in acht. Het bedrijf heeft daarnaast een langdurige samenwerking met Deloitte, een van de ‘Big Four’-accountantskantoren. Deloitte fungeert als onafhankelijke derde partij om transacties, procedures, fondsen en tegoeden van zowel Bitex als haar klanten te controleren.

Waardevol instrument voor lokale economie

BMV is een regionale handelsbank die vooral mkb’ers bedient. De bank onderhoudt een ecosysteem waarin spaargeld in regionale ondernemingen wordt geïnvesteerd. De regionale economie draait voornamelijk op fabrieken en op de agrarische sector. Deze sectoren produceren en exporteren vooral producten als tabak, suiker, wijn en rundvlees. In de regio wordt ook olie gewonnen.

Door deze innovatie heeft de bank in één klap de snelste internationale bankverbinding van heel Zuid-Amerika. Naar alle verwachting hoeven lokale ondernemers hierdoor een stuk minder lang op betalingen te wachten. Daarnaast gaan dus ook de transactiekosten flink omlaag.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.