Argentijnse inflatie op 104 procent, is Bitcoin de oplossing?
We hebben in het Westen te maken met een kleine inflatiecrisis, maar in Argentinië is de situatie wel heel extreem. Daar is de inflatie op jaarbasis inmiddels opgelopen tot 104,3 procent en staat de bevolking zwaar onder druk. Van februari op maart was er zelfs sprake van een inflatie van 7,7 procent, wat in het Westen getallen zijn die we alleen op jaarbasis zien.
‘Geen mogelijkheid om te sparen’
De druk is inmiddels zo hoog, dat mensen amper kunnen rondkomen in Argentinië en de armoede met de dag toeneemt. “Ik probeer me voor te stellen dat het op een dag beter wordt. Maar de inflatie waar we vandaag mee leven in Argentinië is verschrikkelijk. Het doet pijn als nooit tevoren. In mijn geval heb ik geen enkele mogelijkheid om te sparen”, aldus Claudia Hernansaez tegenover Reuters.
Inmiddels zit bijna 40 procent van de Argentijnse bevolking onder de armoedegrens en daarmee neemt de druk op de regering toe, zeker nu de volgende verkiezingen steeds dichterbij komen. Daar komt nog eens bij dat het land momenteel moet dealen met de “ergste droogte in de geschiedenis van het land.”
De laatste keer dat de Argentijnse inflatie boven de 100 procent uitkwam was in de jaren 90 van de vorige eeuw. Voor nu hoopt de overheid vooral dat de inflatie snel zijn weg naar beneden vindt, maar vooralsnog ziet het er niet hoopvol uit voor de Argentijnse bevolking.
Bitcoin biedt hoop
Bitcoin is door Satoshi Nakamoto ontwikkeld als een digitale valuta met een gegarandeerde schaarste van 21 miljoen eenheden. Het bijdrukken van geld in het traditionele financiële systeem is een belangrijke factor in de inflatie van fiatmunten als de Argentijnse peso.
Wat dat betreft zou Bitcoin in theorie bescherming kunnen bieden tegen de devaluatie van overheidsmunten. Het probleem in Argentinië is dat het voor de meeste mensen inmiddels al te laat is om de Argentijnse peso te ontvluchten.
Herinner je het voorbeeld van Claudia Hernansaez van de vorige alinea, die aangeeft dat zij op dit moment nul ruimte heeft om te sparen als gevolg van de inflatie. De meeste Argentijnen zitten inmiddels zodanig in de penarie, dat ze iedere peso moeten gebruiken om te overleven.
Zij kunnen simpelweg niets meer opzijzetten in Bitcoin. Dat geeft maar aan hoe pijnlijk de situatie kan worden als de inflatie van overheidsgeld compleet uit de hand loopt. In het Westen zal het op de korte termijn nog niet zo’n vaart lopen, maar de inflatie van 10 procent die we vorig jaar zagen had ook bijna niemand zien aankomen.