Argentijnse president ziet potentie Bitcoin ondanks waarschuwing centrale bank

De Argentijnse president Alberto Fernandez zegt open te staan om van Bitcoin een wettig betaalmiddel te maken, en om een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) te introduceren. President Alberto Ángel Fernández werd geïnterviewd door Filo News, en gaat hiermee in tegen een waarschuwing van de centrale bank.

Economische stabiliteit

Twee dagen geleden zei Miguel Pesce, hoofd van de Argentijnse centrale bank, dat cryptocurrency’s een bedreiging zijn voor economische stabiliteit. Voor de duidelijkheid, dit is hoe Argentijnse stabiliteit er uit ziet. Hieronder de Argentijnse peso uitgedrukt in euro’s. Nog geen maand geleden schreef Reuters nog dat de inflatie van dit jaar 50% bedraagt.

Peso vs Euro

 

Bitcoin als wettig betaalmiddel

Fernandez werd gevraagd of hij een Argentijnse CBDC zou overwegen, of zelfs in de voetsporen van El Salvador zou treden en bitcoin als wettig betaalmiddel zou aannemen. Hij antwoordde: ‘Ik wil niet te ver gaan, maar er is geen reden om ‘nee’ te zeggen.’ Hij voegde eraan toe: ‘Ze zeggen dat het voordeel is dat het inflatoire effect grotendeels teniet wordt gedaan.’

Volgens Bloomberg’s World Misery Index is Argentinië de op één na meest ellendige economie ter wereld, aangezien de inflatie de afgelopen twee jaar enorm is gestegen. Sinds de voorganger van Fernandez, Mauricio Macri, zijn ambt verliet, heeft de peso flink in koopkracht ingeboet. Als voorbeeld: de waarde van 100 peso in 2019 is vandaag de dag 661 peso.

Bitcoin heeft potentie, maar is onbekend

De president erkent dus het potentieel van bitcoin om op te treden als een verzekering tegen problemen in de wereldeconomie en dat hij hiermee de erfenis van zijn voorganger kan bestrijden. Toch zei Fernandez dat hij nog steeds op zijn hoede was voor de cryptocurrency-sector ‘vanwege hoe onbekend het is, en omdat het moeilijk te begrijpen is hoe dit fortuin werkelijkheid wordt. Veel mensen in de wereld hebben deze zorgen, en dat is de reden waarom het project, of het systeem, nog niet is uitgebreid. Maar het is wel iets om over na te denken.’

Centrale bank heeft andere gedachten

Hoewel Fernandez open staat ​​voor crypto en CBDC’s, lijkt Pesce (van de centrale bank) te dreigen met een hardhandig optreden tegen de industrie. Tijdens een toespraak op het Argentine Institute of Executives of Finance Digital Finance Forum op 10 augustus, zei Pesce dat Bitcoin alleen waardevol was voor investeerders tijdens kortetermijnhypecycli en dat het geen financieel actief was zoals gedefinieerd door de National Securities Commission van het land.

Pesce sprak de intentie uit om betalingen in bitcoin en crypto-beurzen te reguleren. En dat alles onder het mom van consumentenbescherming (natuurlijk). ‘We zijn bezorgd dat cryptocurrency’s worden gebruikt om onnodige winsten te genereren op nietsvermoedende mensen.’

Bekijk het interview met de president hier:

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.