Airdrop van Spotify concurrent Audius, 8 miljoen dollar voor gebruikers en artiesten

Audius heeft met terugwerkende kracht 50 miljoen van zijn native AUDIO-tokens gedistribueerd aan artiesten en luisteraars die het platform gebruiken. Dit komt neer op een bedrag van 8 miljoen dollar.

Blockchain Spotify

Je kunt Audius vergelijken met een streamingdienst als Spotify, maar dan op basis van cryptocurrency. De ‘airdrop’ viel samen met de lancering van het AUDIO-governance-token op het Audius-mainnet. Stukje tokenomics: De totale voorraad bedraagt een miljard tokens, hiervan is 5% weggegeven aan de top 10.000 artiesten en fans.

Minder tussenpersonen, meer transparantie

Audius streeft ernaar om artiesten en luisteraars te belonen met behulp van zijn governance-token, waardoor ze stemrecht krijgen over hoe het protocol in de toekomst zal evolueren. Het project is van plan om blockchain-technologie te gebruiken om de transparantie te vergroten en het aantal tussenpersonen in de muzikale ketting te verminderen.

Het token heeft momenteel nog maar twee toepassingen. Het geeft AUDIO-houders toegang tot een exclusief Discord-kanaal en het token kan worden gestaked. Op dit moment zijn er 1,4 miljoen Audio-tokens vastgezet.

Wat zijn de tokenomics

In het medium-artikel gaat Audius verder in op de tokenomics van Audio. Het algoritme dat de token-distributie bepaalt, zorgt ervoor dat 75% van de uitgegeven tokens worden toegewezen aan artiesten in plaats van luisteraars. Dat wordt weer verdeeld op basis van het aantal streams dat ze genereerden. Het aantal volgers is gebruikt om nog eens 10% van de tokens toe te wijzen, terwijl favoriete afspeellijsten, het aantal gerankte nummers en het aantal favoriete nummers zijn gebruikt om elk 5% te bepalen.

En hier komt het: Liefst 40,6% van de voorraad van het token is toegewezen aan het Audius-team en adviseurs. Hiervan is 36% bestemd voor distributie onder de investeerders van het platform. Ook neemt het jaarlijkse aanbod van de token toe met 7%. Dit komt door toekomstige toekomstige distributies aan gebruikers.

Omdat AUDIO momenteel wordt verhandeld voor 0,16 dollar, is de waarde van de airdrop ongeveer 8 miljoen dollar.

Bestaande structuren aanpakken

In de whitepaper bekritiseert Audius de bestaande dominante structuren in de muziekindustrie. Hun missie is om blockchain-technologie te gebruiken om beloningen te betalen aan artiesten. Ook willen ze  een transparant beleid voor uitbetalingen aan artiesten, structuren van publicatierechten en andere licentiekwesties die veel voorkomen in de muzieksector.

Sinds de lancering in september vorig jaar heeft Audius meer dan 750.000 maandelijkse actieve gebruikers en meer dan een miljoen streams per maand gegenereerd.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.