australie kangoeroe

Australië loopt niet warm voor eigen cryptocurrency

De Australische centrale bank vindt het voorlopig niet nodig om een eigen digitale valuta te ontwikkelen en uit te brengen. Hiermee bevindt Australië zich in vreemde wateren, aangezien collega centrale banken de andere kant op neigen.

Geen sterke zaak voor digitale Australische dollar

Tony Richards, hoofd betalingsbeleid bij de Reserve Bank of Australia (RBA), vertelde tijdens een conferentie dat zijn bureau de digitale valuta van de centrale bank (CBDC’s) heeft onderzocht. Ze concludeerden dat er geen sterke openbare beleidszaak is voor het introduceren van digitale versie van de Australische dollar.

Genoeg innovaties

Richards:

‘Hoewel het gebruik van contant geld voor transacties afneemt, is contant geld nog steeds overal verkrijgbaar en wordt het geaccepteerd als betaalmiddel. Bovendien zijn Australische huishoudens en bedrijven goed bediend door een modern, efficiënt en veerkrachtig betalingssysteem dat de afgelopen jaren aanzienlijke innovaties heeft ondergaan. Denk aan de introductie van het New Payments Platform, dat een realtime, 24/7 en datarijk elektronisch betalingssysteem is.’

Mening kan veranderen

Toch ging hij niet voorbij aan het feit dat de bank in de toekomst van gedachten zou kunnen veranderen. Zijn team zal de verdiensten of zorgen rond de introductie van een CBDC blijven onderzoeken, inclusief ‘de omstandigheden waaronder een aanzienlijke vraag naar een CBDC zou kunnen ontstaan.’

China loopt voorop

Centrale banken over de hele wereld onderzoeken CBDC’s en of het zinvol is om een ​​getokeniseerde versie van hun nationale valuta te creëren en uit te geven. China is misschien het verst in de wereld en bevindt zich momenteel in de testfase voor een digitale yuan. Andere landen, zoals de VS, zijn nog in de beginfase om te bepalen of een CBDC wel wenselijk is.

Volgens Richards heeft de RBA gekeken naar een aantal factoren die kunnen helpen bij het vormen van een potentiële CBDC, waaronder de rol van de centrale bank en particuliere entiteiten:

  • of het account-gebaseerd of token-gebaseerd zou zijn;
  • of het offline kan worden gebruikt;
  • welke mate van anonimiteit mag worden toegestaan;
  • en zelfs of een Australische CBDC gebaseerd zou zijn op blockchain.

Als er een schaap over de dam is

Andere overwegingen zijn onder meer de problemen die een potentiële CBDC zou oplossen en welke problemen de introductie van een dergelijke digitale valuta zou kunnen veroorzaken.

‘Als een andere centrale bank besluit om een ​​retail CBDC te lanceren, zullen er veel centrale banken zoals wij zijn die nauwlettend alles in de gaten zullen houden.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.