Centrale bank Australië onderzoekt digitale valuta en kiest voor Ethereum blockchain
De Australische centrale bank onderzoekt op dit moment het nu van een digitale valuta (CBDC). Volgens een persbericht is de centrale bank aan het kijken naar een systeem dat gebaseerd is op Ethereum.
Samenwerking met ConsenSys
De Reserve Bank of Australië (RBA), de centrale bank van Australië, werkt samen met de Commonwealth Bank en de National Australia Bank om dat doel te bereiken. Ook heeft de bank een samenwerking met ConsenSys, een blockchainbedrijf van Joseph Lubin. Laatstgenoemde is een van de mede-oprichters van Ethereum.
Aan het eind van het onderzoek hoopt de RBA een werkend concept te hebben ontwikkeld. Verwacht wordt dat de resultaten van het onderzoek begin 2021 gepresenteerd kunnen worden.
Australië van mening veranderd
Het is bijzonder dat Australië de komst van een digitale valuta wil onderzoeken. Ruim twee weken geleden liet Tony Richards, hoofd betalingsbeleid van de RBA, nog weten niet warm te lopen voor een digitale munt.
Blijkbaar vaart Australië nu een andere koers. Michele Bullock is assistent-gouverneur van de RBA. Zij legt het standpunt van de centrale bank uit:
“Hoewel de casus van een CBDC in deze markt een open kwestie is, zijn we verheugd samen te werken met onze partners om te onderzoeken of er een rol bestaat voor een CBDC in het Australische betalingssysteem.”
China, Zweden en de Bahama’s
Australië is niet het enige land dat naar de mogelijkheden kijkt om een CBDC te lanceren. China en Zweden schijnen voorop te lopen met de ontwikkeling van een eigen digitaal muntje. Eerstgenoemde land is al bezig met het testen van de digitale yuan, en heeft een airdrop georganiseerd voor sommige Chinese inwoners.
Afgelopen maand schreven we ook over de Bahama’s, die de Sand Dollar hebben geïntroduceerd aan de eilandengroep. Sinds eind oktober kunnen de 385.000 inwoners betalen met de nieuwe valuta.
Maar ook dichter bij huis wordt gekeken naar een digitale munt. Zo vraagt de Europese Centrale Bank naar de opinie van Europese burgers wat betreft een digitale euro. Het lijkt er sterk op dat ook de ECB niet achter wil blijven op alle ontwikkelingen.